Половин милион лева са отпуснати за разкопки в Плиска

Половин милион лева са отпуснати за разкопки в Плиска
снимки:Bulgaria-vr.com
A A+ A++ A

Половин милион лева са отпуснати за разкопки в първата българска столица Плиска. Това съобщи минстърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БГНЕС.

Павлова обясни, че като първи етап с част от тези средства ще бъдат финансирани 5 археологически обекта - свещеният кладенец или аязмото, който се намира на територията на южния кораб на Голямата базилика, тайни ходници, които водят от крепостните стени към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня и дворец, датиращи от 8-9 век, както и кръгла каменна площадка и сграда в югозападния ъгъл на вътрешния град със застроена площ от около 700 кв. м.

"Проведохме среща с премиера, тъй като неговият личен ангажимент е да подкрепи този проект не само частично - да не бъде на парче, а да имаме завършена туристическа атракция. Една част от нея трябва да е завършена още това лято, когато се надяваме, че успешно ще приключим и на 15 юли ще пуснем новата отсечка от АМ „Хемус”-участък „Белокопитово-Каспичан” с големия пътен възел, за да може още това лято туристите на Черноморието да посещават поне част от тези археологически обекти", заяви Павлова.

Плиска е първата столица на България и люлката на днешната българска държава. От основаването на българската държава през 681 г. от хан Аспарух до 893 г. Плиска е освен столица и един от най-големите и богати градове в Европа и света. Тя е забележителна с архитектурата си, която българите носят от своите предишни поселения.

#Плиска #разкопки #столица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"