Продължава недоволството срещу Груевски в Македония, основаха и гражданско движение

Продължава недоволството срещу Груевски в Македония, основаха и гражданско движение
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестите срещу полицейското насилие в Македония и премиера Груевски продължават. След като вчера (5 май) 19 души бяха ранени при сблъсък между демонстранти и полиция, за днес са предвидени нови инициативи. Освен в столицата на страната Скопие, протест ще има и в Битоля.

„Протестите ще продължават, докато исканията на протестиращите не бъдат изпълнени“. Това съобщи пред "Плус инфо" Александър Нешковски, чийто брат Мартин Нешковски бе убит през 2011 г. по време на празненствата за победата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Именно трагедията с Мартин Нешковски бе повод за протеста. Стана ясно, че премиерът Никола Груевски, шефът на спецслужбите Сашо Миялков (негов братовчед) и вътрешният министър Гордана Янкуловска са се опитали да прикрият извършителя на престъплението, който е полицай.

В същото време днес изтъкнати македонски политици, представители на научните среди и общественици учредиха Гражданското сдружение за диалог с гражданите "Има бъдеще", предаде БГНЕС.

„Ще работим активно да направим страната ни добре уредена правова държава, в която всички ние се развиваме свободно в условията на демократично общество, плурализъм, пазарна икономика и евро-атлантическа ориентация”, заяви председателят на организацията Владимир Лазаревик, който допълни, че тя е отворена за всеки, който споделя идеите й – без значение от етнос и религия.

"За съжаление при сегашното положение, Македония няма шанс да еволюира в правова държава. Положението се влошава от ден на ден. Страхуваме се, че дори можем да загубим статута си на страна кандидат-член за ЕС"., сподели изтъкнатият македонски учен проф. Йове Кекеновски.

Самостоятелният синдикат на журналистите и медийните работници (ССНМ) също остро осъди насилието и грубите методи, използвани срещу журналисти, фотографи и оператори от страна на полицията по време на отразяването на демонстрациите пред правителството снощи.

Според изявление на синдиката полицията не само, че не е защитила журналистите по време на отразяването на протеста, но не е признавала тяхното легитимиране. Според синдиката те са били влачени, газени и "само тяхната трезвеност е попречила да бъдат и те жертви на полицейска бруталност".
В същото време от синдиката съобщават, че негови членове са били свидетели на това как журналистически екип е бил спрян да заснема битите и ранени демонстранти.

В последните седмици ситуацията в Македония значително се усложни. Причина за това е бе разкритията на опозиционният лидер от СДСМ Зоран Заев. На няколко пъти той съобщава за различни корупционни схеми на най-високо ниво в Македония. Заев твърди, че Груевски е разпоредил подслушването на хиляди граждани в разрез със закона.
Прокуратурата пък на свой ред го обвини опозиционера, че е използвал незаконни СРС-та и информация от чужди разузнавания, за да рекетира политици и общественици. Проправителствените медии в страната видяха „Сорос” и опит за преврат във вчерашните събития.

#Македония #протести #Зоран Заев #Никола Груевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »