Гигантът „Ексон Мобайл“ ще търси нефт и газ в Черно море?

Гигантът „Ексон Мобайл“ ще търси нефт и газ в Черно море?
A A+ A++ A

"Ексон Мобайл“ се отнася много сериозно към възможността за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море.

Това заяви вицепрезидентът по проучванията за Европа и Каспийския регион в „Ексон Мобайл“ Стейси Уелтмър по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгар¬трансгаз” Делян Димитров.

Срещата бе в новопостроения глобален офис на „Ексон Мобайл“

край Хюстън (щата Тексас, САЩ), а българската делегация беше първата международна делегация, приета в новата централа на американския гигант, уточнииха от пресцентъра на ГЕРБ.

По време на срещата вицепрезидентът на „Ексон Мобайл“ (Exxonmobil.com) Стейси Уелтмър подчерта, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока „Терес“ и „Силистар“ в Черно море.

Делян Добрев информира представителите на най-голямата нефтена и газова компания за параметрите на двата блока и подчерта, че

обявата за старта на конкурсите за „Терес“ и „Силистар“ вече е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз

и компаниите, които желаят да участват могат да купуват документи до 17 август 2015 г.

Компаниите могат да подават оферти до 21 септември тази година, отбеляза още Добрев. Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обясни, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата “Силистар” и “Терес” ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години.

От „Ексон Мобайл“ заявиха, че оценяват и имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море.

#Ексон Мобайл #газ #нефт #Черно море #Терес #Силистар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"