Фандъкова твърдо против псевдогрижата за кучетата

Фандъкова твърдо против псевдогрижата за кучетата
„Да храниш много кучета със сурово месо и те да се събират на глутница агресивни кучета – това е псевдогрижа”, смята столичният кмет Йорданка Фандъкова. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Нека всички, които обичат животни, да се грижат за тях, включително и на улицата, но да не възпрепятстват работата на общината, призова кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Да храниш много кучета със сурово месо и те да се събират на глутница агресивни кучета – това е псевдогрижа“, заяви пред Нова телевизия столичният кмет.

Според нея, когато говорим за проблема с бездомните кучета, категорично не говорим за нарушаване на хуманното отношение.

„Искам да подчертая, че абсолютно винаги съм твърдяла, че това е най-тежкият, най-трудният и най-бавният проблем за решение. И той няма да се реши за година-две“, посочи Фандъкова.

Тя отбеляза, че случаят с нахапания от кучета професор е изключително трагичен. И този случай може да не е единствен. Точно затова според нея е необходим комплекс от мерки.

„Първата ми задача, след като се запознах с работата в „Екоравновесие“, беше да спра корупцията там, да спре изтичането на средства от „Екоравновесие“. След като беше сменен директорът, следващият директор вече дава отчет не само какво е свършил, а и за колко пари. През 2009 г. бюджетът беше милион и половина. В момента е 800 000 лв. – т.е. намалили сме го наполовина“, обясни софийският градоначалник.

Фандъкова каза още, че законът позволява да има т.нар. „кучета под надзор“. Европейската практика е да се грижиш максимум за две кучета, докато тук имаме случай, при който една жена се грижи за 114 кучета, което е недопустимо.

Столичният кмет предлага да няма изобщо такъв текст за кучета под надзор. Кучетата трябва да са или домашни, или улични, за които общината трябва да се грижи.

„Не искам законът да работи за псевдогрижата. Трябва да се глобяват хората, които хранят кучета със сурово, необработено месо“, подчерта тя и добави, че от Столична община продължават с кастрацията на кучета.

Йорданка Фандъкова уточни колко струват някои от дейностите в „Екоравновесие“. Прибирането на едно куче се заплаща на ловеца – 5 лв., връщането е 3 лв., храната на ден е около 50 ст. Не може да се каже осреднена цена за едно куче, защото всяко куче е индивидуално. По думите й това, което наистина би глътнало пари, е построяване на приюти.

„Без приюти не можем да се справим с този проблем. Оказа се, че за да построим един приют по всички изисквания на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), това ще струва 6 милиона лв. за 500 кучета. Категорично няма да дам толкова много пари“, каза Фандъкова.

„Така че съм се обърнала към земеделското министерство да облекчат наредбите. Възложила съм промяна в проекта, така че да започнем веднага да строим. Приютът, който ще се построи, ще бъде за 800–900 кучета и това ще струва 3 пъти по-малко от 6 милиона. Трябва да има приюти, но не и луксозни. На нас ни трябват тези приюти, които планираме, за да може там да се прибират агресивните кучета и ветеринарите, които са компетентни, да решават какво да се прави с кучетата, дали трябва да се подложат на приспиване или друго нещо“, уточни тя.

Столичният градоначалник посочи и още една мярка за справянето с проблема – въведеното от миналата година чипиране. Вече всички собственици на кучета имат задължението да регистрират и чипират кучетата си.

Фандъкова каза, че вече доста хора са си регистрирали кучетата. И така, ако кучето се загуби или ако случайно или нарочно собственикът го е оставил на улицата, да се знае кой е той.

За увеличението на глобите в градския транспорт от 10 на 20 лв. Фандъкова каза, че въпреки че е увеличена цената на горивата, не е увеличена цената на градския транспорт.

„Толерираме всички, които си плащат и увеличаваме глобите. Убедена съм, че когато условията са по-добри, хората стават по-отговорни“, каза още кметът на София Йорданка Фандъкова.

#градския транспорт #чипиране #МЗХ #Министерство на земеделието и храните #приют #Столична община #„Екоравновесие“ #кучета #Йорданка Фандъкова #кмет #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »