„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката в Тексас

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката в Тексас
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката в Тексас. Съобщението е било направено чрез официалното радио на джихадистите.

"Двама от войниците на халифата извършиха нападение срещу арт изложба в Гарланд, Тексас, а експонатите й изобразяваха отрицателни образи на пророка Мохамед", заявиха от групировката.

"Казваме на Америка, че това, което идва, ще бъде дори по-голямо и по-горчиво и ще видите войниците на "Ислямска държава" да правят ужасни неща", съобщиха още джихадистите.

По-рано в своя Туитър профил мъж, който е заподозрян за джихадист е написал „Те мислеха, че са в безопасност в Тексас от войниците на ислямска държава“.

В същото време стана ясно, че са идентифицирани нападателите. Първият стрелец е  Елтън Симпсън от щата Аризона. Вторият стрелец е бил негов съквартирант и е идентифициран като Надир Сууфи, на 34 години.

Двамата бяха застреляни от полицията, след като успяха да ранят един охранител. Инцидентът стана по време на изложба на карикатури на пророка Мохамед на паркинга пред сградата. Смята се, че това е първото джихадистко нападение на територията на САЩ.

ФБР обяви в понеделник, (4 май) че Елтън Симпсън преди е бил разследван за тероризъм. Смята се, че той е изпратил няколко послания в „Туитър" в неделя. Използван е хаштагът #TexasAttack около половин час преди стрелбата. Преди 5 години пък 30-годишният Симпсън е бил осъден, след като е излъгал федерални агенти относно планове да пътува до Африка. Тогава съдът е решил, че правителството не е доказало, че той е свързан с терористична организация и той е бил осъден на три години пробация.

Сууфи пък не е бил в полезрението на ФБР. Според „Фейсбук" страницата му той е посещавал Международното училище в Исламабад, Пакистан, където се е дипломирал през 1998 г. Той също така е следвал в Университета на Юта в периода между 1998 и 2003 г. като е учил медицина, но е прекъснал, преди да завърши, съобщава „Вашингтон поуст".
Той е бил собственик на фирма за почистване на килими във Финикс, щата Аризона.

По повод атаката от Белия дом заявиха: "Няма акт на изразяване на мнение, дори ако става въпрос за обида, което да оправдава насилието."

#ислямска държава #Тексас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници