Хиляди безпризорни сметки открити в Швейцария

Хиляди безпризорни сметки открити в Швейцария
A A+ A++ A

Хиляди сметки, отворени до 1955 година и неизползвани оттогава, бяха открити в швейцарски банки, съобщи германският в. „Велт ам Зонтаг”. Във всяка има над 1000 швейцарски франка депозит.

Не се съобщава каква е цялата сума на откритите пари.

„Безпризорните” сметки са установени благодарение на нов швейцарски закон, според който през тази година банките трябва да публикуват информация за сметки, отворени поне 60 години назад и останали непотърсени в продължение на 50 години.

„Това е важна информация за банките, защото им позволява да извършат съответните процедури по издирване на евентуалните бенефициенти до момента, в който парите трябва да бъдат предадени на правителството”, коментират пред Ройтерс представители на Швейцарската банкова асоциация.

По мнението на експертите ревизията на стари сметки може да помогне да се влезе в следите на спестявания на нацисти, направени още преди края на Втората световна война. Има и много други непотърсени сметки както от швейцарци, така и от чужденци, банките не си поставят за цел да търсят конкретно и единствено нацистки сметки, добавят те.

Непотърсените с години банкови депозити са силно полемична тема в Швейцария още от времето, когато през 90-те години на миналия век Световният еврейски конгрес призова швейцарските банки да възстановят активите на жертвите на холокоста.

#сметки #депозит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »