Прокуратурата протестира: Отвличането на Гунински е доказано!

Прокуратурата протестира: Отвличането на Гунински е доказано!
Процесът срещу задържаните при полицейската операция „Наглите” започна на 22 декември 2010 г. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Прокуратурата ще протестира оправдаването на подсъдимите за отвличането на Румен Гунински по мегаделото „Наглите“, заяви заместник главният прокурор Бойко Найденов.

„По българското законодателство не може да има такава присъда от 444 години. При нас не се събират присъдите, както е в англосаксонската система“, коментира Найденов по БНТ развръзката по делото „Наглите“.

„За мен еднакво тежко звучи и 18 години. Това е тежка присъда. Никой не би могъл да изтърпи присъда от 400 години. Трябваше, беше необходимо това на обществото, да се чуе, че извършителите на тежки престъпления биват наказвани. Това бяха едни от най-тежките престъпления, вършени на територията на страната, което всяваше страх у хората. Радвам се, че със съвместните усилия на МВР успяхме да предотвратим това“, каза още обвинителят.

За отвличането на Румен Гунински, Найденов подчерта, че изобщо не е сигурен, че не е доказано това престъпление.

„Ще протестираме оправдаването на подсъдимите за отвличането на Румен Гунински, там бяха най-малко доказателствата. Надявам се на втора и трета инстанция да се преценят тези доказателства. Ние не сме спирали и няма да спрем работата по тези отвличания“, обясни той.

За това дали има организатор на групата за отвличанията, зам. главният прокурор посочи, че ако са имали доказателства за такъв, той е щял да седи с другите на подсъдимата скамейка.

„Но нямаме безспорни доказателства и не можем да изправим когото и да било. Имаме своите подозрения и съмнения и не сме спирали да работим в тази насока. Ако съберем достатъчно доказателства, този човек също ще бъде изправен пред съда“, категоричен е Бойко Найденов.

„Рано или късно, ако има такъв човек, той ще бъде изправен пред съда. Пазарлъци не могат да се правят, има закон“, каза още той.

В понеделник Софийският градски съд осъди четирима от „Наглите“ за отвличания, а четирима оправда.

Съдът изпрати за 18 години зад решетките Ивайло Евтимов–Йожи, Прокопи Прокопиев–Културиста, Даниел Димитров–Релето и за 15 години Любомир Димитров–Гребеца.

Съдът намери доказателства за 12 от общо 13 отвличания. Единственият, за чието отвличане не бяха признати виновни, е Румен Гунински-младши.

За него съдия Магдалинчева посочи, че като доказателства има само обясненията на Любомир Димитров, не е установена обаче дори и къщата, където Гунински е бил държан.

Общо присъдените години за 13-те отвличания са 444. Двама от „Наглите“ бяха оправдани. Това са Павел Петков и Цветозар Славчев. Съдът постанови граждански искове за претърпени неимуществени вреди за 915 000 лева общо.

Процесът срещу задържаните при полицейската операция „Наглите“ започна на 22 декември 2010 г. Обвинението е за отвличането на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев, Камелия Бончева, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев. Бандата е извършила 11 отвличания от октомври 2007 до декември 2009 г.

Дни преди да бъдат прочетени присъдите, в столицата беше убит един от подсъдимите по делото – Кирил Кирилов–Шкафа. Кирилов беше с мярка за неотклонение „подписка“ и името му се свързваше с отвличанията на бизнесмена Киро Киров и студента Румен Гунински. Той е водел отвлечените към тайната квартира край Вакарел.

#Вакарел #Кирил Кирилов–Шкафа #Борислав Динев #Борислав Атанасов #Киро Киров #Васил Маникатов #Георги Георгиев #Камелия Бончева #Ангел Бончев #Венислав Величков #Джорджио Марков #Михаил Краус #Мехмед Чакър #Цветозар Славчев #Павел Петков #Любомир Димитров #Любомир Димитров–Гребеца #Даниел Димитров–Релето #Прокопи Прокопиев–Културиста #Ивайло Евтимов–Йожи #Софийският градски съд #съд #отвличания #МВР #присъда #прокуратура #Бойко Найденов #заместник главният прокурор #„Наглите“ #Румен Гунински

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"