Уорлик: Диверсификацията ще намали цените на енергията

Уорлик: Диверсификацията ще намали цените на енергията
По думите на дипломата България не трябва да зависи нито от Москва, нито от Вашингтон. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Диверсификацията ще доведе до намаляване на цените на енергията в България, заяви посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

„Всичко опря до цената на проекта „Белене“. Премиерът след доста години обмисляне достигна до решението, че този проект е твърде скъп за България, тук става дума за милиарди долари и доста време за изплащане на тази сума“, коментира пред БНТ дипломатът.

Уорлик добави, че съдейки по реакциите на гражданите, преобладаващата част от тях разбират, че проектът е доста противоречив и твърде скъп.

За това дали е имало влияние на САЩ във вземането на решение за АЕЦ „Белене“, американският посланик каза, че премиерът сам взема своите решения след внимателно обмисляне.

„Важно е да се диверсифицират енергийните източници. България наистина държи на това да не разчита на един източник или една страна. Премиерът беше ясен, че всичко опря и до цената на този проект, която беше твърде висока“, уточни той.

„Не става дума за САЩ и Русия, а за България. Решението, което бе взето, е в интерес на България. Газът тук е много по-скъп, отколкото в САЩ, защото нямате диверсификация на енергийните източници. Диверсификацията ще доведе до намаляване на цените в България“, каза още Уорлик.

По думите на дипломата България не трябва да зависи нито от Москва, нито от Вашингтон.

„Трябва да действате според вашите интереси. Искаме да помогнем на страната, както можем, като партньори“, добави Джеймс Уорлик.

На въпрос ще има ли справедливост за тези, които са нарушили правилата за „Белене“, посланикът на САЩ отговори, че трябва да има прозрачност във всички сектори.

„Не може да се правят разни сделки при затворени врати. Трябва да се видят какви договори се сключват. По отношение на „Белене“, ако има правонарушения, хората, които са ги извършили, трябва да бъдат разследвани и поставени зад решетките, ако са извършили такива престъпления“, отбеляза Уорлик.

#газ #Вашингтон #Москва #Русия #АЕЦ „Белене“ #премиер #Белене #Джеймс Уорлик #посланик #диверсификация #САЩ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници