Ангелов: Взривовете не пробиха националната сигурност

Ангелов: Взривовете не пробиха националната сигурност
„Ние охраняваме, проверяваме складовете постоянно, но никой не е застрахован от инциденти в тях“, заяви министърът на отбраната. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Най-вероятната причина за експлозиите в бившите военни складове край Севлиево е възникване на пожар, смята министърът на отбраната Аню Ангелов.

Той обаче изключи възможността за забравен фас от цигара, тъй като след напускането на работниците складът се проверява и се сдава на охраната.

Ангелов изключи и евентуална повреда на електропреносната мрежа като причина за взривяването на снарядите, тъй като по закон в такива складове изобщо няма електричество, освен в отделените помещения за охраната и другия персонал.

„Крайно негативен песимист съм за откриване на причините, тъй като всеки взрив до голяма степен унищожава уликите“, каза той пред bTV в понеделник сутринта.

Министърът е категоричен, че тези инциденти не са пробив в националната сигурност.

„Ние охраняваме, проверяваме складовете постоянно, но никой не е застрахован от инциденти в тях. В България има над 25 бивши военни складове, като в поне 3 от тях се съхраняват боеприпаси. Още около 26 има за продан – собствениците ще решат какво да правят с тях“, заяви министърът.

Той уточни още, че разследването на инцидента в Челопечене от 2008 година продължава.

„Има средства за обследване, това е направено, но предстои да се провери още веднъж дали има остатъци от снаряди в почвата и се очаква към март догодина да сме приключили. Нещата вървят бавно, тъй като с металотърсачи се претърсва земята сантиметър по сантиметър“, обясни Ангелов.

Взривовете започнаха около 9 часа сутринта в събота в складове, част от които са собственост на софийска частна фирма, на 8 км от Севлиево, близо до село Ловнидол.

Според информация на главен комисар Калин Георгиев в избухналия склад се намират 3000 снаряда калибър 152, предназначени за употреба.

В друг склад в рамките на съоръжението се съхраняват патрони, има и празни помещения.

От полицията подчертаха, че помещенията отговарят на всички норми за безопасно съхранение на взривни вещества и боеприпаси.

В складовете няма химически и радиоактивни вещества и няма опасност от обгазяване на района.

При инцидента нямаше пострадали. Полицаи и пожарникари образуваха 2-километрова зона със забранен достъп около складовете, като и днес няма да се допуска преминаването на хора и автомобили.

Взривовете край Ловнидол продължават вече трети ден.

#Аню Ангелов #Челопечене #Севлиево #министър на отбраната #взрив #експлозия #Ловнидол #боепропаси #складове #снаряд #Калин Георгиев #главен комисар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »