Едва 220 евро по програмата "Околна среда" са възстановени досега

Едва 220 евро по програмата "Околна среда" са възстановени досега
A A+ A++ A

Европейската комисия е възстановила на България само 220 млн.евро по старата оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), съобщи БГНЕС, като се позова на информация от кабинета на вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев.

Отговорът е изготвен съвместно с Управляващия орган на програмата, който е към Министерството на околната среда и водите.

Ежемесечните справки за темповете на усвояване на европейските фондове показват, че пет месеца след обявеното от премиера размразяване на плащанията по ОПОС на практика няма индикации за извършени сериозни траншове към българския бюджет.

В средата на ноември 2014 г. пред депутатите в Народното събрание Борисов обяви, че България трябва да получи 800 млн.лв. по ОП "Околна среда" 2007-2013 г.

Липсата на плащания, от МОСВ обясняват така: "причината за това в последните 4 месеца по ОП "Околна среда" 2007-2013 да не се наблюдава изменение на процента в плащанията от ЕК се състои в това, че възстановяването на средствата се извършва на по-големи периоди след натрупване на определено количество плащания и подаването им в ЕК."

От УО на ОПОС твърдят още, че плащанията към общините продължават, но със средства от държавния бюджет.

"За разлика от плащанията на национално ниво, за които е от съществено значение да се извършват своевременно и постоянно, възстановяването на средствата от ЕК се извършва на по-големи периоди. В момента усилията на ОПОС са фокусирани върху верифициране и плащане на разходи извършени от бенефициентите, за да се възстанови ритмичността и наваксат забавяния, предизвикани от липсата на оборотни средства. Платените в период: януари – март 2015 г. разходи предстои да бъдат включени в искане за плащане към комисията, след което ще бъдат възстановени", обясняват от управляващия орган на оперативната програма.

Годината и половина след началото на новия програмен период, България продължава да не е с одобрена от ЕК оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. Причината е неприетото искане на Брюксел получател на средствата за ремонт на водопреносната и канализационна мрежа да не бъдат общините, както беше досега, а ВиК-дружествата.

#околна среда #плащания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »