Президентът: Синодът да преосмисли за Сакскобургготски, това ще доведе до разделение

Президентът: Синодът да преосмисли за Сакскобургготски, това ще доведе до разделение
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

"Като държавен глава аз заставам твърдо зад конституционния ред на държавата. Аз съм президент на Републиката. Като смирен мирянин, като обикновен християнин, ще се моля Светият синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци".

Това президентът Росен Плевнелиев каза днес в Плиска по време на тържествата по повод 1150-годишнината от покръстването на България, коментирайки решението на църквата да обявява в литургиите Симеон Сакскобургготски за цар на българите.

"С цялото си смирение на обикновен християни и с голяма надежда, че те ще вземат своите мъдри решения, оставам с голямо уважение към Българската църква и ще работя като държавен глава винаги за нейното единство", каза още държавният глава.

По-късно, попитан от журналисти, патриарх Неофит коментира думите на президента така: "В този празничен ден трудно е да говорим за това надълго и нашироко". Според него мотивите за решението на Светия синод да обяви Симеон Сакскобургготски за цар на българите са "неговото достойнство, което притежава и ние просто го поддържаме".

#президент #Росен Плевнелиев #Плиска #тържества #покръстване #Светият синод #Симеон Сакскобургготски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"