Стотици почетоха годишнината от Априлското въстание (СНИМКИ)

Стотици почетоха годишнината от Априлското въстание (СНИМКИ)
Оборище днес
A A+ A++ A

139-ата годишнина от Априлското въстание бе отбелязана днес на историческата местност Оборище, където от 10 до 14 април 1876 г. са се събрали 68 представители от 58 комитета, за да вземат решение за обявяване на бунта.

Стотици хора днес дойдоха на закътаната под вековни буки местност, за да сведат глави в почит на апостолите и участниците във Великото Народно събрание.

Слово прочете председателят на парламента Цецка Цачев, която каза, че тук с първите решения са начертани европейските контури на България.

Наградата на сдружението на възрожденските градове бе връчена тази година на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той дари паричната еквивалентност на наградата на ОУ "Марин Дринов" в Панагюрище.

Под стряхата на копривщенската къща се е стаила една историческа тишина и тази тишина крещи с пукота на първия гърмеж, каза по-рано днес Цачева в Копривщица (на снимката долу).

Изминаха 139 години от оня исторически миг, в който един малък народ влезе в Пантеона на европейското величие, а името на Копривщица завинаги остана вплетено в темела на националното ни достойнство, каза още тя.

Цачева определи Копривщица като дом на нашата българска душевност и отбеляза, че едва ли има исторически факт, свързан с обявяването и кървавата история на Априлското въстание, който колективната памет на копривщенци да не е съхранил и възкресил.

Тази почит по думите й е пропила живота на много родолюбиви копривщенци, обвързали съдбата си с добруването на Отечеството.

Вижте кадри и от честването в Клисура:

#Копривщица #Цецка Цачева #Априлско въстание #Априлското въстание #годишнина #Оборище #Клисура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"