Уникално: Прероден Фред Астер свири на орган

Уникално: Прероден  Фред Астер свири на орган
A A+ A++ A

На 14 юни зала 1 на НДК ще бъде единствената спирка в Източна Европа от турнето на Камерън Карпентър. Наричат го едновременно “Паганини на нашия век” и "Лошото момче на органа". Млад, ексцентричен и много талантлив,  той е единственият органист, номиниран за "Грами" в категорията “Соло албум”.

Музикантът (Сameroncarpenter.com) пристига в София ден по-рано, за специална пресконференция, на която лично ще изтегли 10-те билета, чиито притежатели ще се снимат с него зад сцената същия ден и ще получат лични автографи. Билетите за концерта са от 30 до 100 лв.

Дигиталният орган, на който свири 33-годишния виртуоз, ще пътува до България на части, в два огромни тира от по 7,5 тона. За сглобяването му ще са необходими 4 човека, като задължително последната дума в “операцията” по настройването е на Камерън Карпентър.

Световната премиера на

уникалния дигитален и преносим орган

бе през пролетта на миналата година в Ню Йорк и от тогава Камерън не спира да сбъдва своята мечта - да обикаля света и да запознава съвременните хора със музика,  родена преди векове.

Идеята му да “извади” органа и да представи магията му пред широката публика със сигурност среща и противници, особено сред консервативните фенове на инструмента, но по-важното е, че Карпентър, воден от страстта си към този  различен, огромен, малко познат и достъпен инструмент, успява да достига и да пали сърцата на все повече хора.

"Органът за мен е страст!” споделя изпълнителят, който не веднъж е

оприличаван на великия Фред Астер

“танцувайки” страстно с цяло тяло (с ръце и крака) и с цялата си душа по време на концерт.

Стратегията на Карпентър да изнесе органа “на улицата”, за да го избави от “апатията”, да се облече като рок звезда, да живее и композира като разкрепостен съвременен човек, със сигурност са печеливш ход по пътя, който е поел. 

Има над 100 собствени композиции за орган върху произведения на Бах, Малер, Шуман, Шуберт и Рахманинов, а у нас ще представи и съвсем нова оригинална програма – All is Vanity.  

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

#концерт #музика #орган #Камерън Карпентър #Грами

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници