Топ полицай отстранен от поста за незаконен СРС архив

Топ полицай отстранен от поста за незаконен СРС архив
A A+ A++ A

Началникът на отдел „Престъпления с висока обществена опасност” в главната дирекция „Национална полиция” Борислав Александров е отстранен от поста заради частен архив с документи, съдържащи класифицирана информация за разследвани от него и подчинените му лица.

Със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова служителят е дисциплинарно уволнен, пише „Преса”.

Вътрешната проверка срещу Алкесандров била образувана по времето на служебния министър Йордан Бакалов. Тя започнала след анонимен сигнал, че в служебната каса с кабинета си полицейският началник държи неправомерно секретни материали от разработки. Според запознати сигналът бил от подчинен на Александров, който вероятно знаел за сейфа.

Служители на „Вътрешна сигурност” и „Инспекторат” в МВР изненадващо нахлули в кабинета на Александров и отворили служебната каса . На обиска присъствали и шефове на закритата впоследствие ГД „Криминална полиция”, към която тогава бил отдел „Престъпления с висока обществена опасност”.

Данните от сигнала се потвърдили. По принцип Александров имал право да пази в сейфа документи, съдържащи класифицирана информация, събрана със СРС. Проблемът бил, че част от откриите в касата материали не били описвани и завеждани под номера. Освен това били ксерокопирани и то по няколко пъти, което също е нарушение на правилата.

Александров не дал смислени обяснения сп оред изданието. Касата ми била запечатана, а той отстранен от длъжност.

Вътрешната проверка приключила с мнение за дисциплинарно уволнение. Александров обаче излязъл в дългосрочен болничен и по тази причина заповедта му била връчена чак на 25 март.

Борислав Александров е сочен за дясна ръка на бившия шеф на „Криминална полиция” Константин Титянов, а в коридорите се мълвеше също, че е близък и с други от предишното ръководство на МВР. Преди да отиде в „Криминална полиция” той беше шеф на отдел „Трафик на хора” в ГДБОП, пише "24 часа".

От прокуратурата не потвърдиха дали той е служителят, който е бил обект на подслушване в разработка „Таласъми”. За съществуването й се разбра от изказване на главния прокурор Сотир Цацаров преди месеци покрай скандала с оперативното дело „Червеи”.

#СРС #архив #незаконен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"