В Тронната зала на Борис I честваме 1150 години от Покръстването

В Тронната зала на Борис  I честваме 1150 години от Покръстването
A A+ A++ A

Останките от Тронната зала на великия владетел Борис I в Плиска днес се превръщат в средоточие на държавна и религиозна почит - честваме 1150 години от покръстването на българския народ.

В старата столица вече са дошли представители на всички поместни православни църкви: Константинополска Патриаршия, Александрийска Патриаршия, Антиохийска Патриаршия, Йерусалимска Патриаршия, Руска Патриаршия, Грузинска Патриаршия, Сръбска Патриаршия, Румънска Патриаршия, Кипърска православна църква, Еладска православна църква.

От името на Руската православна църква представител е Негово Блаженство Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий с придружаваща го делегация. Той пристига в отговор на покана отправена към предстоятеля на Украинската православна църква - Московска патриаршия след посещението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Киев през 2013 г. по повод 1025-годишнината от Кръщението на Русия, съобщават от Св. Синод.

От 9,30 ч. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с митрополитите на БПЦ-БП и гости от всички поместни православни църкви ще отслужи Божествена св. Литургия.

В края на литургията ще стане награждаването с църковни ордени на премиера Бойко Борисов - Свети цар Борис - Покръстител, I степен; бившия премиер /2001-2005/ и бивш цар /1943-1944/ и Симеон Сакскобургготски - Св. Йоан Рилски, I степен и директорът на дирекция "Вероизповедания" в МС Емил Велинов - II степен.

Скандалът с президента - потушен

Президентът Росен Плевнелиев, чието отсъствие от списъка на наградените предизвика смут в институцията и официално запитване, ще участва в събитията по повод 1150 години от Покръстването, уточняват от администрацията на държавния глава.

Росен Плевнелиев ще присъства на тържествена света литургия и ще произнесе слово.

Повод за брожението бе огласеното решение на митрополитите Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като цар на българите в литургиите във всички български църкви и манастири. Решението, публикувано на сайта на Светия Синод, е по предложение на Пловдивския митрополит Николай.

Споменаването на "благоверен цар на българите Симеон” се очаква да прозвучи за първи път по време на тържествената света литургия на 2 май, отслужена от патриарх Неофит и владиците в Плиска.

А въпросът дали президентът да получи църковна награда е бил разгледан от митрополитите на заседанието им в началото на седмицата, но в крайна сметка не се предвижда награждаване на Росен Плевнелиев от страна на Църквата. По този повод архиерите са помолили Негово Светейшество след края на тържествата по случай 1150-годишнината от покръстването на българския народ да се срещне с президента и да изясни позицията на ръководството на БПЦ, съобщава Двери.бг.



От 19,00 ч. в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" се организира празничен концерт, посветен на годишнината. Преди това за официалните гости на тържествата ще има гощавка в двореца в Евксиноград.

На 3 май от 9,00 ч. в катедралния храм-паметник "Успение Богородично" във Варна ще бъде отслужена Божествена св. Литургия от митрополитите на БПЦ-БП и гости от Поместните православни църкви с молитвеното участие на патриарх Неофит, който ще произнесе слово.

#покръстване #Борис I #Плиска #Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »