Соцът грейна първомайски във варненски мол

Соцът грейна първомайски във варненски мол
A A+ A++ A

Вождовете от времето на соца, строени пред лъскав автопарк, от "Трабант" до "Чайка", приветстваха като на манифестация първомайските посетители на първия в страната Ретро музей. Варненци изпълниха за минути залата от 4000 кв.м., за да си припомнят периода 1944-1989 година, предаде Moreto.net.

 

 На паркинга в “Грандмол Варна” са показани 50 автомобила, а 25 силиконови фигури на вождове и лъскави красавици, 12 мотора и стотици вещи - детски играчки, цигари “Слънце”, радиограмофони, компютри “Правец”, възкресяяват времето на социализма.

 

 Ретро музеят е с договор за 5 години с мола, а входът е 19 лв. Децата под 12 г. влизат за 2 лв., а от 12 до 18 г. плащат 12 лв. Туроператори вече са сключили договори със собственика Цветан Атанасов, информират от управата.

 

 Любими актьори също посрещат гостите - сред тях са Тодор Колев, Георги Калоянчев.

 



“Убеден съм, че музеят ще има огромен успех, защото трудът ни беше огромен. Скулптурите на Борис Борисов са блестящи. Не са восъчни. Има силикон, но ще запазим тайната. Преди 2 години направихме фигурата на Тодор Живков, но беше намръщен. Не ми хареса и му направихме нова глава, усмихва се и маха с ръка", разкрива перипетиите около създаването на музея Атанасов.

 

 

"На Че Гевара даже вените му правят впечатление. Няма такъв музей в света. С толкова добре реставрирани автомобили, все едно излизат от завода. И всички са в перфектно техническо състояние. Дошли са дотук на ход. Чайката на Тодор Живков е уникална. Само 3200 са произведени, но хората много повече се радват на москвичите и жигулитата. Има опити за музеи на социализма в Берлин и Прага, но като нашия с толкова много реалност и в отлично състояние няма никъде", разказа Атанасов.



Лентата преряза кметът на Варна Иван Портних. По ирония на съдбата микрофонът отказа да работи и присъстващите се пошегуваха, че и той е социалистически.

 

"Събираме всичко това 10 години. Имаме идея музеят да бъде преместен на собствен терен от 27 дка в курорта Камчия, но 5 години ще е тук, докато изградим новия му дом”, каза Атанасов.

Интересът към музея е сериозен. Очакват се посетители от Холандия и Сърбия.Внимание от чужбина е имало още при подготовката на залата и то с покани за представяне на изложбата извън страната. Преди дни лично кметът на Сочи се обадил с предложение. Оферта имало и от Истанбул. Атанасов обаче смята, че пътуващата изложба е трудна за изпълнение от гледна точка на транспортирането на толкова експонати и коли.

Инициаторът за музея не е съгласен с появилото се определение "социалиситически". Той определя мястото като такова, което дава спомени на хората, живели по онова време. Това е и възможност за по-младите да опознаят епохата отблизо.



„Аз показвам артефакти. Това са детски и младежки спомени за мен. Спомените ми са достойни. Надявам се някое от днешните деца пък след 20 години да направи музей на настоящата епоха. Мен не ме вълнува каква е политическата среда. Бил съм дете и си спомнят с носталгия за спокойствието, детските игри, дори и казармата ми липсва. Имам невероятни приятели от това време. Имаше някакви морални ценности, които ми се струва, че сега са поизчезнали“, споделя собственикът на музея.

Носталгията по преживяното накарала Атанасов преди 10 години да започне да колекционира коли и различни предмети от онова време. След 5 години се родила идеята за музея.

Един от експонатите, който прави впечатление още с влизането в музея, е „Чайка“, модел „Газ-13“, която е колекционерска. Произведени са 3200 бройки. В днешно време са останали много малко. по думите на Атанасов тази е перфектно реставрирана. "Моделът има технически проблем, заради който обикновено много загрява. Дори Тодор Живков много често е оставал по пътя и отзад го е следвал пилотен „Мерцедес“ като спасителна кола. Нашият екип откри проблема на двигателя и нашата не загрява. Мога да се обзаложа, че можем да обиколим земното кълбо без да я загасим“, хвали се собственикът на музея.

„Залата стана чудесна и като за старт е добре. Колите се реставрират много трудно и се надявам за 5 години да направим поне още 50 коли. Вече имам закупени над 120-130 автомобила. Някой ден трябва да има поне 100 автомобила от соцепохата и поне още 20-30 западни“, каза Атанасов.

В бъдещия мега музей планират да направят една мини зала, която да се казва „Социалистически мечти“. "Ще я преградим с една завеса, която да символизира „желязната завеса“, допълва Атанасов.

#музей #ретро #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"