Революционно: Технология излъчва изображения директно в окото

Революционно: Технология излъчва изображения директно в окото
A A+ A++ A

Френската компания Pixium Vision е на стъпка от създаването на очила, които биха могли да помагат на хора със зрителни увреждания да виждат. Технологията се базира на метод, познат като “невромодулация”, при който електрически чип стимулира нервната система, за да възстанови зрението.

Революционната система е в процес на комерсиализация, а клиничните тестове ще се проведат през 2016 година.

Вече съществуват импланти за ретина, които частично възстановяват зрението

но качеството им не е достатъчно високо, а това ограничава приложимостта им. Решението на Pixium Vision претендира, че е в състояние да възстанови зрението на плъхове до ниво с показател 20/250 (при нормално зрение тази стойност е 20/20, като еквивалента при метричната система е 6/6).

Това би позволило на човек, използващ устройството да вижда големите букви при оптичен тест. Компанията твърди, че крайният й продукт ще има потенциала да възвръща зрението до 20/120. За сравнение, компанията Second Sight, която получи одобрение от регулаторите в САЩ за първата зрителна протеза преди две години, в момента предлага на пациентите 20/1300.

За да се използва устройството,

в ретината се имплантира малък силиконов чип, съдържащ 150 електрода

Когато пациентът сложи тъмните очила, които са част от системата, интегрирана видео камера изпраща образи към преносим компютър. “Джобен” процесор преобразува записите в инфрачервени изображения, които очилата излъчват в очите.

Електродите в импланта се активират от светлинните импулси и оптичните нерви предават изображенията към мозъка.

След извършването на операцията пациентите трябва да тренират мозъка си да разчита изображенията, които се виждат в нюанси на черно, бяло и сиво.

В момента се провежда пилотна тестова програма, чиито резултати са обнадеждаващи. “Ние не можем да върнем обратно истинското зрение, а даваме друг вид зрение”, казва Яник Льо Мер, хирургът, който е присадил устройството на Pixium на доброволците, участвали в теста.

#зрение #очила #виждане #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"