Изследват светкавиците с радиотелескоп

Изследват светкавиците с радиотелескоп
LOFAR
A A+ A++ A

Холандският радиотелескоп LOFAR може да допринесе за подобряване на проучванията на светкавиците и гръмотевичните бури. Той не е едно единствено съоръжение, а се състои от мрежа от над 10 хиляди относително малки антени. Точно в това се състои предимството му, тъй като обикновено радиотелескопите се изключват по време на гръмотевична буря, за да не се повреди електрониката им.

С LOFAR могат да се

правят измервания по време на буря

и това е факт, но досега получените данни не са използвани. “Ние все пак не сме ги изхвърлили, но също така не сме ги анализирали”, казва Пим Шеларт от университета Радбауд в Неймеген.

Научният екип на радиотелескопа, заедно с астрофизици и експерти по гръмотевичните бури, са обединили сили, за да създадат компютърен модел, които ще използва ненужните досега измервания на LOFAR.

“Направихме модел на взаимовръзката между електрическото поле на гръмотевичната буря и различните измервания”, обяснява Шеларт. Промените в радиоемисиите предоставят множество данни за тези електрически полета. Нещо повече, променените радиоемисии се

придвижват почти със скоростта на светлината

и на практика мигновено възпроизвеждат картина на буреносния облак.

“В състояние сме да определим дори силата на електрическите полета на определена височина в облака”, подчертава Шеларт. Тази сила може да достигне 50 киловолта на метър или с други думи - в обхвата на една гръмотевична буря, която се простира на километри, се събират стотици милиони волта.

Един гръмотевичен облак съдържа огромно количество енергия

“Надяваме се, че ще усъвършенстваме и развием модела си достатъчно, за да можем да отговорим на стария въпрос - как всъщност възникват светкавиците?”, казва ръководителят на изследването Хейно Фалке.

Много хора се страхуват от гръмотевичните бури, и не без основание, тъй като светкавиците пренасят невъобразимо количество енергия от небето към земята.

Поразени от светкавица по време на буря почти нямат шанс да оцелеят

а ударените постройки бързо биват обгърнати в пламъци.

Проблемът е, че извършването на измервания в гръмотевични облаци е изключително трудно - самолетите, балоните, както и малките изследователски ракети успяват да обхванат само непосредственото си обкръжение. Светкавиците обаче са резултат от хаотичните явления, протичащи в цялото поле на облака.

Наред с това се оказва, че летателните изследователски уреди влияят на измерванията, които трябва да извършат и понякога това прави резултатите напълно неизползваеми.

#светкавици #гръмотевици #учени #изследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"