Доживотен затвор за нападателите на Малала

Доживотен затвор за нападателите на Малала
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A
Участниците в покушението срещу 15-годишната пакистанска девойка Малала Юсуфзай ще лежат в затвора до живот. Това съобщи местният вестник "Експрес трибюн".

Пакистански съд осъди на доживотен затвор 10 талибани заради опита за убийство на младата активистка Малала Юсафзай. Момичето, което се бори за равен достъп до образование, оцеля след огнестрелна рана в главата през 2012 г.

Присъдата беше произнесена от Антитерористичния трибунал в окръг Суату северозападен Пакистан.

Малала е най-младата в света носителка на Нобелова награда за мир, която й беше присъдена през миналата година като признание за заслугите й в борбата срещу потискането на децата и юношите и в подкрепа на правото да се получи образование.

Светът за първи път заговори за младата пакистанка, след като през 2011 г. тя откри блог за телевизия Би Би Си, в който описа живота в контролираната от талибански терористи долина на р. Суат и се обяви за право на образование на жените.

През 2012 г. Малала беше тежко ранена при нападение на терористи срещу училищен автобус. По-късно стана известно, че екстремистите са действали по поръчение на молла Фазлула да убият младата правозащитничка. Той е един от главатарите на пакистанските талибани.

Днес Малала живее в Бирмингам и не може да се върне в родината си заради заплахите за живота й.

#Малала Юсуфзай #затвор #нападатели #Нобелова награда #талибани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"