11 страни обединяват усилия срещу незаконната сеч

11 страни обединяват  усилия срещу незаконната сеч
Снимка: gradvelin.com
A A+ A++ A

Незаконната сеч е проблем в цял свят. До този извод стигнаха участниците в международен форум във френския град Лион. На срещата на експерти, организирана от Интерпол, присъстваха представители на 11 страни - Белгия, Бразилия, България, Виетнам, Великобритания, Германия, Италия, Испания, САЩ, Франция и Швейцария и неправителствените организации Грийнпийс и „Crime Stoppers International“.

Основна тема бе взаимоотношението на законоприлагащите институции с неправителствените организации, както и прилагането на системата за надлежна проверка на фирмите, занимаващи се с внос на дървесина в Европейския съюз.

Системата за надлежна проверка се състои от три елемента, включително достъп до информация, отнасяща се до страната на произход, количество и доставчици, детайли по превоза и оценка, че дървеният материал е бил произведен в съответствие със законите на страната на произход.

Инж. Спас Тумбев, гл. експерт в Изпълнителна агенция по горите, запозна присъстващите със състоянието на опазването на горските територии и борбата с незаконния добив на дървесина в България.

За 2014 г. в България са наложени санкции за общо над 1,3 млн. лв. Създадени са нови екипи за контрол на сечта, и само за два месеца са направени 18 хил. проверки, задържани са около хиляда души и са издадени над 1 000 акта. Мерките на земеделското министерство за справяне с незаконната сеч е въвеждането на електронна система за контрол на наличностите дървесина в складовете и отчитането на движението на добива, новото маркиране на дървесината, както и мобилните екипи.

ЕС е важен експортен пазар за държави, в които степента на беззаконията и лошото управление в горския сектор са най-сериозни. Допускайки дървен материал и изделия от дървен материал на пазара в ЕС, които потенциално се получават от незаконни източници, държавите от ЕС в значителна степен подкрепят практиката за незаконна сеч.

През 2003 г. ЕС разработи План за действие за FLEGT (Прилагане на законодателството в областта на горите, управлението и търговията), който предвижда редица мерки за изключване на незаконния дървен материал от пазарите, за подобряване на доставката на законен дървен материал и за увеличаване на търсенето на отговорни изделия от дървен материал.

#незаконна сеч #сеч #България #Интерпол #дървесина #дървен материал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »