Планът "Юнкер" не е за бизнесмени, които търсят бърза печалба

Планът "Юнкер" не е за бизнесмени, които търсят бърза печалба
Стамен Янев Снимка: www.investbg.government.bg
A A+ A++ A

Планът "Юнкер" ще се набляга на проекти, които трудно могат да бъдат финансирани от пазара. Тези, които търсят бърза печалба, ще бъдат пренебрегнати, защото става въпрос за дългосрочни планове с ефект върху икономиката ни. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев на бизнес закуска на тема „България от Шенген до Брюксел”, организирана от Българския форум на бизнес лидерите.

"Планът „Юнкер“ е фонд за стратегическо инвестиране. Основна цел на фонда е да задвижи, колкото може повече средства от страна на бизнеса при положение, че първоначално той е подпомогнат от този фонд", уточни Янев.

Това, което бизнесът трябва да изисква от държавата е създаване на по-добра среда с по-малко административни тежести. Рабатата в тази посока вече е започнала и в момента се изготвя изменение на правилника за приложението на закона за насърчаване на инвестициите.

„Проведохме една интересна среща с чужди камари, които оперират в България и вече е създаден механизъм за диалог с бизнеса с цел стъпка по стъпка да подобряваме средата за бизнес и да намаляваме регулацията “, коментира Стамен Янев.

През ноември 2014 г. ЕК обяви „План за инвестиции за Европа", т. нар. „План Юнкер", с цел стимулиране на инвестициите в ЕС.Планът предвижда мобилизиране на средства от публични и частни източници на финансиране, при което всяко евро от публичните средства се използва за генерирането на допълнителни частни инвестиции, без да се създава нов дълг. Планът е на стойност 315 млрд. евро.

България кандидатства с проекти за милиарди евро. Един от основните проекти е за обновяването на домовете за 600 млн. евро. Повечето наши проекти са свързани с инфраструктура - изграждането на магистралата от София до граничния пункт "Калотина", скоростните пътища Видин – Ботевград и Русе – Велико Търново, както и жп линиите Карнобат – Синдел и Русе – Варна.

Вицепремиерът Меглена Кунева, която участваше в срещата на бизнес лидерите, подчерта, че няма срок за кандидатстване с проект по плана "Юнкер".

#Стамен Янев #Янев #Меглена Кунева #Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"