Кунева: Бизнесът да се ангажира с международния имидж на страната

Кунева: Бизнесът да се ангажира с международния имидж на страната
Меглена Кунева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бизнесът може да влияе на държавата по ключови въпроси, да споделя какво му е нужно, за да е по-успешен, а държавата от своя страна да намери подходящите инструменти, с които да го подкрепи. Бизнесът трябва да е по-ангажиран за международния имидж на България и да помогне на държавата да си изработи "печат за качество". Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева на бизнес закуска на тема „България от Шенген до Брюксел”, организирана от Българския форум на бизнес лидерите.

"След седмица ще имаме възможност да прокараме важен законопроект за борба с корупцията, бих искала да чуя вашето мнение по този въпрос, тъй като този закон е свързан с бизнес средата.“, заяви Кунева.

Тя подчерта, че доверието между бизнеса и властта е основополагащо и е половината от работата. За да е успешна работата трябва да имаме авторитет пред Европа и правилната крачка в изграждането му е влизането на страната в Шенген. Поради тази причина бизнесът трябва да покаже, че има отношение към борбата с корупцията, правосъдната реформа и вътрешния ред. Според вицепремиера, не трябва да чакаме санкции, за да направим нещата както трябва. Санкциите могат да коригират едно конкретно поведение в сравнително кратък отрязък от време, а ние трябва да правим големи реформи.

„Към оценката ни за присъединяването към Шенген постоянно се добавят нови критерии, които са свързани с усъвършенстване на правната ни система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това приемане се превърна едва ли не в една „движеща се мишена“. Изискванията към нас са абсолютно реални, но е прецедент две страни (България и Румъния) да чакат присъединяване 10 години.“, коментира Меглена Кунева.

Тя уточни, че на 15 юни ще има Европейски съвет, на който ще стане ясно дали ще влезем Шенген, или темата ще бъде отложена за есента.

Меглена Кунева посочи на бизнес лидерите, че нашият успех зависи и от събитията в европейски план. Събитията се менят постоянно, а сега на дневен ред е борбата с тероризма, тема, която изисква специални усилия. Тя каза също, че не трябва да чакаме мотивация отвън, за да се справяме с проблемите.

#Меглена Кунева #Кунева #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"