Нощ на протести: стотици ранени в Бразилия, над 60 арестувани в Ню Йорк

Нощ на протести: стотици ранени в Бразилия, над 60 арестувани в Ню Йорк
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Бурни протести се проведоха по различни причини в Бразилия и в САЩ, в нощта срещу четвъртък. В бразилския град Куритиба, в щата Парана, при учителски бунт пострадаха поне 100 души. 

Полицията е използвала гумени патрони, сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите, съобщи "Ройтерс". Местни издания публикуват снимки, на които се виждат демонстранти със своеобразни каски и щитове. Има ранени и сред полицаите. Седем души са били арестувани заради опити за нападение срещу полицаи.

Протестиращите се събрали пред сградата на местния общински съвет, за да изразят несъгласие с гласуваните в момента там пенсионни промени. Тогава се намесили органите на реда. Кметът на града съобщава, че е бил принуден да отвори сградата за ранените, тъй като случващото се навън е било толкова страшно, че е "приличало на война".

Местните власти са изразили дълбоко съжаление от изхода на протеста, а органите на реда са били критикувани заради начина, по който са се опитали да потушат демонстрацията. Протести се проведоха от работещи в други сектори и в други щати в страната по-рано тази седмица.

Междувременно, в американските градове Ню Йорк, Бостън, Балтимор и други също скочиха на протест, минал под знака срещу полицейското насилие. В Ню Йорк стотици се опитаха да минат през загражденията край "Юниън скуеър" и да спрат движението. Над 60 души са арестувани в мегаполиса.

Протестът в Балтимор мина без инциденти. След ожесточените сблъсъци от преди няколко дни в Балтимор в сряда там положението бе спокойно, подновиха работа училищата и магазините, по улиците патрулират полицаи и войници от Националната гвардия.

Припомняме, че Балтимор, най-големият град в американския щат Мериленд, се превърна в сцена на остри сблъсъци след погребението на 25-годишен мъж, починал от тежки травми на гръбначния стълб след едноседмичен арест в полицията.

#Ню Йорк #Бразилия #протести #Балтимор #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници