САЩ пращат помощ на пленения в Иран кораб

САЩ пращат помощ на пленения в Иран кораб
Снимка: бТВ
A A+ A++ A

САЩ се намеси в случая с пленения в Иран товарен кораб. Четири американски военни кораба са изпратени към Ормузкия проток, където иранските власти задържаха плавателния съд „Мерск Тигрис“, съобщи "Франс прес", като се позовава на Пентагона. Припомняме, че в сряда вечер Външното ни министерство съобщи, че капитанът на кораба е българин.

„Корабите са достатъчно близо до „Мерск Тигрис“, за да отговорят, ако се наложи“, посочи говорителят на министерството на отбраната на САЩ. В същото време, говорителят на Държавния департамент Мари Харф заяви, че Маршаловите острови, които са свързани със САЩ чрез споразумение за асоцииране, са помолили Вашингтон за помощ за „освобождаването“ на кораба. Харф посочи, че САЩ „имат пълна власт и отговорност по отношение на сигурността и отбраната на Маршаловите острови“.

Междувременно, компанията, която експлоатира задържания от иранските власти кораб „Мерск Тигрис“, е установила контакт с екипажа. Според нея моряците са в добро здравословно състояние, но са ограничени да се движат в каютите и в столовата на кораба.

Установената в Сингапур транспортна компания „Рикмърс Шипмениджмънт“ се е свързала по телефона с 24-членния екипаж. Повечето от моряците са граждани на страни от Източна Европа и Азия, заяви говорителят на компанията. „Те са в сравнително добро състояние, но като цяло ситуацията не е добра и все още ни притеснява“, посочил е говорителят Кор Радингс. Той е допълнил, че компанията работи с „международни експерти“ в опитите си да освободи кораба.

Корабът „Мерск Тигрис“ е бил задържан в съответствие със съдебно решение по иск, предявен към компанията собственик на контейнеровоза от страна на иранската компания Pars Oil. Това се казва в съобщение на иранската Организация на пристанищата и мореплаването.

„Контейнеровозът „Мерск Тигрис“, осъществяващ превози под флага на Маршалските острови, е бил конфискуван по решение на съдебна инстанция, внесено по иск от страна на частната иранска компания Pars Oil, предявена към компанията собственик на плавателния съд. В съответствие с решението на съда, компанията Pars Oil има право да изисква от собственика на „Мерск Тигрис“ финансова компенсация“, се казва в текста.

#Мерск Тигрис #Иран #кораб #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"