Започна Седмицата на гората

Започна Седмицата на гората
Mинистърът на земеделието и храните Мирослав Найденов засади ела във Враца по време на откриването на Седмицата на гората. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на земеделието Мирослав Найденов откри в понеделник във Враца Седмицата на гората, която се провежда за 87-и път и е под мотото „Гората за децата“.

В рамките й се предвиждат презентации пред ученици от русенски училища за гората и биоразнообразието, представяне на новия закон за горите.

Извънредни мерки за предотвратяване на горските пожари влизат в сила от понеделник, 2 април, в област Силистра, предаде БНР.

Със заповед на областния управител Николай Димов периодът от началото на април до края на октомври е определен за пожароопасен сезон. В този период е абсолютно забранено паленето на огън в горите и на разстояние по-малко от 100 м от горските масиви.

Участъците с повишена опасност от пожари ще бъдат обозначени, а населението - да бъде уведомено за забраната. В земеделските земи и вилните и промишлените райони ще се поддържат противопожарни ивици. Въвеждат се денонощни дежурства в горския фонд на областта.

Статистиката на Изпълнителната агенция по горите за горските пожари в страната през 2011 г. показва увеличение на броя им в сравнение с 2010 г.

Най-масови са нарушенията по Закона за горите, свързани с незаконно транспортиране на дървесина, отчита още Агенцията.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #гора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »