Спират помощите на родители, които изоставят децата си?

Спират помощите на родители, които изоставят децата си?
A A+ A++ A

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за семейни помощи за деца. Тяхната цел е повишаване на ефективността и целенасочеността на семейното подпомагане чрез насърчаване на отговорното родителство, осигуряване на по-висок интензитет на

подпомагане до трето дете

и по-голяма социална справедливост.

С промените се създава възможност за недопускане на получаване на семейни помощи от родители, които изоставят децата си. Гарантира се равнопоставеност на децата в семейството, както и на всички форми на отглеждане на децата - от лица със сключен брак, от съжителстващи лица и от самотни родители.

Въвеждат се повече

гаранции, че семейните помощи се предоставят на лицата и семействата, за които са предназначени

Пповишава се и значението на подпомагането в натура въз основа на оценка на индивидуалните нужди на детето и семейството.

Измененията предвиждат обвързване на семейното подпомагане на непълнолетни майки с прилагане на мерки за закрила на детето в семейна среда. Засилва се и връзката между семейното подпомагане и гарантирането на правото на образование и

достъп до здравна грижа на децата

Регламентирано е и недопускане на получаване на семейни помощи от недобросъвестни семейства.

Предлага се законът да влезе в сила от 1 юли 2015 г., с изключение на няколко разпоредби, които ще влязат в сила от началото на 2016 г., тъй като финансовото им отражение трябва да намери място в закона за държавния бюджет за следващата година.

#промени #закон #помощи #родители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"