Препоръчват пенсионната възраст в Германия да стане 74 години

Препоръчват пенсионната възраст в Германия да стане 74 години
Снимка: blogs.spectator.co.uk
A A+ A++ A

Населението на Германия застарява със заплашителни темпове. Това не може да се компенсира с по-високата раждаемост и увеличаването на броя на имиграните. За да реши проблема с недостига на работна ръка, Берлин трябва да увеличи пенсионната възраст до 74 години, пише "Ди Велт"-

До 2060 г. страната ще изгуби 13 млн. души. Ако днес всеки пети в Германия е на възраст над 65 г., то след 50 години съотношението вече ще бъде един на трима. Това развитие ще има значително отражение на пазара на труда: през 2060 г. работната ръка ще намалее с до 30 процента, сочат прогнозите на Федералната статистическа служба.

За да не се стигне до този сценарий са необходими радикални политически решения. Експерти в областта на пазара на труда коментират, че да бъде запазен настоящият брой на населението е необходимо годишно в страната да влизат до 500 хил. имигранти. Експертите предупреждават обаче, че чужденците няма да променят възрастовата му структура, тъй като по-голямата част от тях идват от Централна и Източна Европа, в това число и България, където раждаемостта е дори по-ниска, отколкото във Германия.

В момента стандартната пенсионна възраст в Германия е 67 години. Минималната възраст за пенсиониране настъпва още на 65 години, ако са внасяни пенсионни вноски в продължение на 45 години. Понижава се пенсията с 3,6 процента за всяка неотработена година при пенсиониране под минималната възраст.

#Германия #пенсионна възраст #пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници