От 2018 г. всички коли ще са със система за спешни повиквания

От 2018 г. всички коли ще са със система за спешни повиквания
Снимка: www.nxp.com
A A+ A++ A

 От 2018 г. всички коли ще бъдат оборудвани със система за спешни повиквания. Устройства за спешни повиквания, които автоматично изпращат сигнал за предупреждение към спасителните служби при катастрофи (eCall), ще трябва да бъдат монтирани във всички нови модели леки и лекотоварни автомобили от 31 март 2018 г. Тази мярка беше одобрена от Европейския парламент във вторник.

Според подкрепилите предложението, пътнотранспортните произшествия са отнели живота на 25 700 души в ЕС през 2014 г., а монтирането на системата eCall може да намали броя на смъртните случаи с около 10% за година.

„Разполагането на технологията eCall, която ще използва номера за спешни повиквания 112, в автомобилната аварийна система ще спомогне за подобряване на безопасността по пътищата във всички 28 страни членки. Европейският парламент многократно е подчертавал, че намаляването на смъртните случаи и сериозните наранявания по пътищата са негов приоритет. Като обществена услуга eCall ще бъде безплатна за всички граждани, независимо от вида на превозното средство или на неговата цена, и ще допринесе за тази обща цел“, заяви докладчикът Олга Сехналова.

Автомобилната система eCall използва телефона за спешни повиквания 112, за да предупреждава автоматично службите за сериозни пътни инциденти. Това позволява да се реши незабавно какъв да е видът и мащабът на спасителната операция, ако такава е необходима. Това от своя страна ще помогне на спасителите да стигат по-бързо, за да спасяват човешки животи, да ограничат сериозността на нараняванията и да се намалят разходите при задръствания.

#eCall #Европейския парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »