Турция реагира остро на българската декларация за арменците

Турция реагира остро на българската  декларация за арменците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Декларацията, приета от българския парламент, в която избиването на 1,5 милиона арменци от властите в Османската империя през 1915 г. бе обявено за „масово изтребление”, бе разкритикувана остро от турските власти.

Турското министерство на външните работи публикува изявление, в което се казва, че това решение ще повлияе негативно на турско-българските отношения.

Eто пълния текст:

Приетото на 24 април от българския парламент решение във връзка със събитията през 1915 г., инициирано от ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия „Атака”, която също така е и против евроатлантическите ценности, показва враждебно отношение към Турция. Турция отхвърля тази клевета по отношение на нейната история.

Парламентът на нашия съсед България, за съжаление, беше взет за заложник от екстремистки елементи в него, като се пренебрегват хуманитарните и конкретни инициативи, които Турция е предприела по този исторически въпрос.

Без съмнение това решение ще се отрази негативно на турско-българските отношения. Тези виждания бяха също така изразени на българския посланик в Анкара, който беше поканен в министерството днес.

#арменци #Турция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"