За гнилите ябълки, които не са в съдебната система, а на нечия трапеза

За гнилите ябълки, които не са в съдебната система, а на нечия трапеза
снимка: Flickr.com
A A+ A++ A

Пролет е, ябълковите дръвчета вече цъфнаха и стопаните се надяват всички те да вържат, за да има богат добив наесен. За миналогодишната реколта почти никой не се сеща, макар че още се продават ябълки по пазарите.

Плодовете отдавна вече са се поддали на времето и или не стават за консумация, или героите, които са оцелели досега,  вече не са със същите и хранителни, и вкусови качества.

Оказва се обаче, че вместо да идат по предназначение – било то като биотор за новите дръвчета, или просто да бъдат изхвърлени, те могат да живеят и втори живот на нечия трапеза...

До болка ни е позната приказката за най-бедните, които като няма какво друго да ядат, та посягат и към печени киселици. Случаят обаче съвсем не е такъв!

Интернет подхвана с възмущение новината, че дарение от гнили ябълки е било дадено на незрящи. Хората, благодарни за добрината, са отнесли плодовете в домовете си, без да подозират, че всъщност те не стават за консумация. Много добре знаем, че към гнилото дори и животните не посягат, тъй като може да бъде опасно, та какво остава за хората... Но пък може някой да смята незрящите и за по-низши от животните и затова да е постъпено така, знам ли...

Вярно е, че тези членове на обществото, незрящите, са по-уязвими от останалите, но означава ли това, че трябва така да се гаврим с тях?! Може би пък всичко това е въпрос на нелепо недоразумение заради незнанието на някого колко може да изтрае един плод. Но тогава какво да твърдим за останалите продукти, които са били включени към дарението – франзели, топено сирене и мляко, чиито срок на годност изтича.

Лицемерно ми звучи да дариш на някого нещо с ясното съзнание, че то е негодно, а още повече без той да може да разбере това. Двете неща в съзнанието ми са взаимно изключващи се и ми приличат на случая с битото от акушерка бебе. И в двата случая става въпрос за член на обществото, който не може да реагира на външен фактор – в единия бебето не може да се защити, а в другия човекът не може да види какво му се дава.

Появи се и теорията, че дарението е било направено, за да се получи някакво облекчение - от данъци или нещо друго. Ако това се окаже вярно пък, цялата случка ще прилича на чиста измама, с цел да се спечели на чужд гръб.

Няма да пиша финал. Не е и нужно. Ще завърша с един разказ:

Веднъж един богаташ решил, вместо да изхвърли чантата с боклук в контейнера да я хвърли в краката на намиращия се наблизо мръсен просяк.

Беднякът се усмихнал и си тръгнал доволен с плика пълен с боклуци. Спрял се до една локва изхвърлил всичко от торбата, поизмил я и я напълнил с цветя, които растели наблизо.

Върнал се при богаташа и му подал торбата в ръцете. Богатият гледал изумено и едва, едва заеквайки продумал:

- Защо ми даваш прекрасни цветя, след като аз ти дадох само боклуци?

Беднякът простичко отвърнал:

- Защото всеки човек дава онова, което носи в сърцето си!

#ябълки #незрящи #дарение #трапеза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »