Криминалните прояви подбили пазара на имоти в Студентски град

Криминалните прояви подбили пазара на имоти в Студентски град
Събитията в столичния Студентски град през последния месец са оказали сериозно влияние върху пазара на имоти в района. Снимка: venus-reit.com
A A+ A++ A

Събитията в столичния Студентски град през последния месец са оказали сериозно влияние върху пазара на имоти в района, като потенциалните купувачи са се преориентирали към съседните квартали.

Запитванията за покупка в съседните квартали „Дианабад“, „Витоша“, „Дървеница“ и части от „Младост“ са нараснали с 18% в сравнение с началото на годината, отчита в анализа си за последния месец „АДРЕС Недвижими имоти“.

По-голямата част от клиентите се интересуват от едностайни апартаменти до 30 000 евро, сочат данните на компанията.

„Много от родителите на живеещите в Студентски град младежи решиха, че животът в този район не е подходящ за децата им“, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър в АДРЕС.

„Затова те започнаха да търсят алтернативни варианти в околните квартали. Тъй като обикновено нуждите на тези купувачи са за едностайно жилище, търсенето е концентрирано основно в ниския ценови сегмент. Хората проявяват интерес към апартамент с една спалня и отделна кухня в сравнително спокоен район, като изисквания към вида строителство рядко се появяват“, каза още Богданов.

По данни на АДРЕС сделките за едностайни жилища в околните на Студентски град квартали представляват около 29% от всички покупки на малки жилища в столицата през последния месец.

Останалите 2/3 от сделките за едностайни жилища са се сключили в традиционно активните за този тип имоти големи жилищни комплекси като „Люлин“ и „Дружба“.

Извън тази тенденция най-желани остават двустайните жилища, сделките за които представляват около половината от всички вече цяла година. Останалите 50% се разпределят между продадените през изтеклата 2011 г. едностайни (10%) и тристайни жилища (40%).

Най-предпочитаният от купувачите квартал през миналата година е бил „Надежда“, следван от „Люлин“, „Младост“ и „Бели брези“.

#пазар #квартали #имоти #Студентски град

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »