България е за влизането на Сърбия в ЕС

България е за влизането на Сърбия в ЕС
Борисов с премиера на Румъния Виктор Понта и премиера на Сърбия Александър Вучич. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Винаги сме подкрепяли Сърбия като наши съседи, каза министър-председателят Бойко Борисов в изявление след среща в Крайова с премиера на Румъния Виктор Понта и премиера на Сърбия Александър Вучич.

"Използваме Крайова, защото

тук са се подписвали споразумения между България и Сърбия, България и Румъния

добави Борисов.

"Сърбия винаги е била държава за пример, така, че присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС) би бил естествен процес", допълни премиерът.

"Ние с Румъния сме готови всячески да помагаме на колегите", каза още той и съобщи, че е поканил колегите си от Сърбия и Румъния във Варна за провеждане на следваща среща.

Искаме да ползваме положителния опит на Вишеградската четворка

каза още Борисов. По думите му всяка една от страните има свои интереси, но трите заедно може да ги осъществят по-добре.

На въпрос как ще оформят политическите си отношения при различията, които имат помежду си, Борисов отговори, че не тегне никаква идеология и че се занимават само с това, което е важно за трите народа.

"Винаги, когато трима премиери поискат среща в Брюксел, ще бъдат изслушани. Брюксел толерира такива отношения”, допълни Борисов и уточни, че хубавото на днешната срещата е, че тя не е насочена срещу други страни.

Според Понта тази среща може да се превърне в начало на тристранно сътрудничество.

Да станем групата от Крайова

да имаме общи цели, проекти и да се подкрепяме", каза още Понта.

По думите му трите страни трябва да бъдат по-координирани в стъпките си в европейски план. Според него Полша,Чехия, Словакия и Унгария - Вишеградската четворка, са ефикасни в насърчаването на собствените си проекти.

В  българската делегация са вицепремиерите Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Ивайло Калфин, министрите Даниел Митов, Лиляна Павлова, Петър Москов, Десислава Танева, Ивайло Московски, Божидар Лукарски, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

#присъединяване #Европейския съюз #ЕС #Сърбия #България #Румъния #Виктор Понта #Александър Вучич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"