Българският Метох в Истанбул е напълно възстановен

Българският Метох в Истанбул е напълно възстановен
Снимка: Българския метох - срещу Българската Църква- "Св.Стефан" в Истанбул. Снимка: www.panoramio.com
A A+ A++ A

Сградата на българския Метох в Истанбул е напълно възстановена. Метохът се намира до Желязната църква в Истанбул. Собственост е на българската църковна община към Вселенската патриаршия и бе дълги години в ремонт. По време на ремонта са открити машини за печат, на които са печатани българска възрожденски вестници, издавани в Истанбул.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров замина на 3-дневна командировка в Истанбул по покана на Министерство на културата на Турция.

Метохът е бил средище на българите в Цариград и е изпълнявал ролята на главен щаб на дейците на Църковно-освободителната война, водена в периода от 1831 до 1870 г., когато с ферман на турския султан е създадена самостоятелна българска църква – Българска екзархия.

През 1952 г. Българската екзархия бе призната от Вселенския Патриарх за самостоятелна Българска патриаршия, а българите в Турция, обединени в Българска църковна община бяха предадени за църковно управление на Вселенския Патриарх.

В последно време към имотите, които бяха притежание на Българската църковна община, бяха върнати няколко големи имота, конфискувани от турската държава по време на Възродителния процес.

#Истанбул #Божидар Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"