Канонизираха 1,5 млн. арменци за светци

Канонизираха 1,5 млн. арменци за светци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Армения извърши най-мащабното канонизиране на светци в историята. Арменската църква канонизира 1,5 млн. арменски жертви на геноцида в Турция преди век, предаде ТАСС.

Процедурата се състоя в Арменската апостолическа църква край столицата Ереван. Веднага след като бе обявена канонизацията на мъчениците от геноцида, деца пуснаха в небето бели гълъби. Църковен хор изпълни песнопения. От съкровищницата на Светия Ечмиадзин бяха изнесени главните реликви на арменската църква.

Събитието, на което присъстват много държавни глави, висши духовници от 32 сестрински православни църкви от целия свят, като и патриарсите на арменските апостолически църкви в Киликия, Ерусалим и Истнабул, е част от честванията на 100-годишнината от арменския геноцид.

Светият Синод на Българската православна църква е оторизирала официалната делегация да се представлява от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Русенския епархийски митрополит Наум.

На 23 април, точно в 19.15 ч. местно време всички църкви в Ереван бият камбани в памет на жертвите, станали мъченици в защита на вярата. В същия час биха камбаните и на арменските и католическите църкви в България в знак на съпричастност.

#Армения #канонизация #геноцид #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »