Европейски съд осъди България заради мултиплексите

Европейски съд  осъди България заради мултиплексите
A A+ A++ A

Съдът в Люксембург осъди България заради мултиплексите. Страната ни е нарушила три европейски директиви и е допуснала провеждането на конкурсите за мултиплексите при дискриминационни условия. Това обяви Съдът на европейските общности в Люксембург.

Глобата за това нарушение варира между 20 000 и 200 000 евро на ден. Все още не е ясно откога започва налагането на глобата и размерът й.  България ще трябва да плати и всички разноски по делото, което продължи повече от 4 години.

Съдът потвърди опасенията на ЕК, че България е ограничила без основание броя на дружествата, които могат  да навлязат на пазара, като е дала пет разрешителни за мултиплекси само с два конкурса през 2009 г.

Съдът посочва, че е ограничен до два броят на предприятията, на които може да се предостави право на ползване на честоти от радиочестотния спектър за наземно цифрово радиоразпръскване- т. нар. мултиплекси.

"Като е ограничила с § 5а, алинеи 1 и 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за електронните съобщения до две броя на предприятията, на които може да се предостави право на ползване на честоти от радиочестотния спектър за наземно цифрово радиоразпръскване и на които се разрешава да предоставят съответните електронни съобщителни услуги, Република България не е изпълнила задълженията си по член 2, параграф 1 от Директива 2002/77/ЕО на Комисията от 16 септември 2002 година относно конкуренцията на пазарите на електронни съобщителни мрежи и услуги", се казва в решението на съда. Това означава, че България не е изпълнила задълженията си относно конкуренцията на пазарите на електронни съобщителни мрежи и услуги.

Освен това и критериите за подбор в конкурсните процедури са били ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание - оператори на телевизионни канали, вкл. оператори, действащи само извън България.

Цялото решение на съда вижте тук.

#България #мултиплекси #Люксембург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »