Европа допусна да се превърне в бежански лагер, сега се чуди какво да прави

Европа допусна да се превърне в бежански лагер, сега се чуди какво да прави
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европа трябва да реагира спешно за решаване на проблема с мигрантите от Северна Африка. Решаването на този проблем бе отлагано с години. Нелегалният трафик и потъналите препълнени лодки не са от вчера. Традицията на ЕС да замита проблемите под килима този път ще му изиграят лоша шега, защото от една страна решението му трябва да е хуманно, от друга - да не допусне десетки хиляди африканци на територията си до края на годината.

От ООН се скараха на европейските институции, че не обръщат достатъчно внимание на правата на мигрантите и не им предоставят достатъчно добри условия. В същото време Италия алармира, че до края на годината се очаква още 200 000 африканци да пристигнат на нейна територия. Явно, проблемът не е само на мигрантите, а и на всички европейци.

Безспорно, Европа не бива да вдига телена ограда срещу препълнените лодки или да бездейства докато се давят хора, но и да не позволява да се превърне в бежански лагер. Причината е, че не притежава капацитета да приеме всички страдащи от войни и бедствия хора по света и да им създаде необходимите условия. Мигрантите бягат от конфликтите и от глада, но Европа не е универсалният отговор.

След дълго отглагане лидерите на страните от Европейския съюз провеждат извънредно заседание в Брюксел, на което ще търсят начини да облекчат миграционния натиск и да предотвратят нови трагедии в Средиземно море. Срещата беше свикана, след като миналата седмица 800 имигранти загинаха при корабокрушение на път за Европа.

Анонсът бе, че ЕС възнамерява да удвои ресурсите за спасителните операции в Средиземно море и да въведе решителни мерки за справяне с нелегалния трафик. Първата стъпка, която може да бъде предприета е началото на военна операция срещу трафикантите на хора от Либия за Европа.

Това можеше да бъде направено много отдавна. Можеше да се направи и друго - да се помогне на африканските страни да охраняват по-добре границите си, дори да се предприемат военни операции срещу трафикантите на хора. Особено след като от години се знае, че трафикантите, освен че нарушават законите на ЕС, нарушават и човешките права на африканците. Тарифата им е по 1300 британски лири на човек за пътуване до италианския остров Лампедуза. Оцелели от нечовешкото пътуване разказват пред британския вестник "Индипендънт", че в лодките е като във филм на ужасите: глад, побои и убийства. Пътниците често са държани под палубата, лишени от вода и слънчева светлина.

Решението, което ще вземат лидерите на ЕС, е особено важно и засяга съдбата на милиони хора. Ако е адекванто на ситуацията, ще покаже и тежест в международната политика.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"