Рашидов се извини на хориста

Рашидов се извини на хориста
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на културата Вежди Рашидов поднася в отворено писмо извинение към тенора Георги Петров, по адрес на който преди дни каза, че ще му даде 100 лева, 50 от които от своя джоб, за да е доволен и да не пее.

"Дълбоко съм убеден, че българската изложба в Лувъра е велико събитие за българската култура и нарежда страната ни на най-достойното място в световната съкровищница. Работих за тази изложба много дълго и с мисълта за България. Благодарен съм на целия българско-френски екип, реализирал тази впечатляваща експозиция, с която страната ни се нарежда на най-високо място в световната културна история", казва Рашидов в писмото си часове преди пред сградата на министерството му да се проведе протестът

#ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!

"Аз лично се почувствах засегнат, когато на фона на този колосален успех и на божественото представяне на хор "Йоан Кукузел" дни наред обществеността ни беше занимавана с недоволството на един от хористите, защото не е получил хонорар за труда си, пише още Рашидов. Да, отворихме вратите на легендарната парижка Света Богородица за  ангелогласните ни хористи, но не сме им плащали хонорар, както без хонорар работи и целият екип по подготовката на изложбата и на съпътстващата културна програма".

Като творец зная, че трудът на артиста трябва да бъде възнаграден, като министър правя възможното творците да получат заслужено заплащане, но има моменти, в които

възнаграждението не е най-важното

допълва министърът.

По думите му нито ръководството на хор "Йоан Кукузел", нито екипът на подготовката на изявите в Париж, нито участниците в тях са поставяли въпроса да получат възнаграждения.

"За жалост, дни наред след изложбата трябваше да се обясняваме не за успеха на България, а за хонорарите, посочва Рашидов. Това ми се струва дълбоко несправедливо и може би в едно от изказванията си

бях рязък и се изразих твърде образно

което е засегнало тенора Георги Петров, за което моля за извинение. Ценя труда на всеки творец, на всеки български артист, аз самият съм част от творците и искам те да живеят достойно".

А иначе, продължава Вежди Рашидов, мечтата ми България с културното си наследство и с таланта си да бъде на заслужено място в най-големия световен музей, се сбъдна. Той вярва, че това е пътят на България – в най-големите музеи, в най-големите сцени, в най-големите зали на Европа и света.

Междувременно, втори хорист напусна "Йоан Кукузел". Стоян Миланов, който пее във формацията от 23 години, взел решението, след като неговия колега бе уволнен.

#Йоан Кукузел #хор #музикант #Георги Петров #министър #извинение #тенор #Вежди Рашидов #Стоян Миланов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"