Мярката за неотклонение на Ченалова остава парична гаранция от 8000 лв.

Мярката за неотклонение на Ченалова остава парична гаранция от 8000 лв.
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мярката за неотклонение на съдия Румяна Ченалова остава същата. САС постанови да остане парична й гаранция от 8000 лева.

По-рано съдията бе поискала да се намали размера на гаранцията й или алтернативно да се отмени определението на Софийски градски съд и Румяна Ченалова да остане без мярка за неотклонение.

Защитата на Румяна Ченалова посочи пред апелативните магистрати, че размерът на гаранцията не е съобразен с имотното й състояние. До САС делото стигна и след жалба от страна на съдийката и след протест на прокуратурата. Държавното обвинение иска постоянно задържане под стража.

Миналата седмица Градският съд пусна Ченалова от ареста под парична гаранция от 8 хиляди лева.

Съдийката, която бе отстранена от длъжност "съдия" в Софийски градски съд за срок от 6 месеца бе задържана на 14 април вечерта, след като бе обявена за общодържавно издирване. Тя не се е явила на определени дати от съда и не е намерена на адреса й. Междувременно е изпращала болнични листове, които са отхвърлени от съда като неуважителни. Срещу Ченалова има и висящо разследване за престъпление по служба - по казуса "Белведере", който даде повод на френския посланик да заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки". За него не й е повдигнато обвинение.

Съдийката гледаше знакови дела като "Октопод". Тя оправда единствения подсъдим по делото за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Той обаче бе осъден от по-горните инстанции и въпреки окончателната присъда от ВКС не е в затвора, защото изчезна и се издирва.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък вчера получи от ВСС шест тома допълнителни материали, отнасящи се за служебната дейност на съдия Румяна Ченалова. Тези материали ще бъдат обект на преценка за присъединяване към наказателните производства, които се водят срещу нея. Преценката ще се извърши от специализираното звено "Антикорупция". Папките са озаглавени: "Ченалова – Класьор 1", "Ченалова – Класьор 2", "Ченалова – Класьор 3", "Ченалова – РС-Сливница, ЧСИ", "Недобри практики – СГС-Ченалова", "Соло, Трактор, Белведере, БДЖ".

#Румяна Ченалова #гаранция #съдия #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори