Изграждат вертикален град в Сахара (СНИМКИ)

Изграждат вертикален град в Сахара (СНИМКИ)
A A+ A++ A

Специалистите от френското студио ОХО Architects са съставали план за изграждане на селище в пустинята Сахара - вертикален град, изглеждащ като скала.

City Sand Tower е описана като кула със смесено предназначение, но хоризонта на амбициите, залегали в проекта, прави по-подходящо да бъде наречена „аркология на космическата ера“.

На височина 427 метра и площ от 776 996 кв.

м ще има жилища, офиси, хотели, магазини, спортни и развлекателни съоръжения, музей. Екстериорът включва начупени фасади от осигуряващи сянка материали и сензори, настроени да използват максимално пустинното слънце за генериране на соларна енергия наред с охлаждането на интериора.

От визуализациите е видно, че дизайнът се стреми да направи кулата хармонична част от околната среда – огромна, невероятна скала, издигаща се от пясъка на Сахара.

Архитектите планират вътрешна кула, която играе ролята на

вертикален парник, където растенията са защитени от пустинния климат

На върха на структурата има метеорологична станция и обсерватория. Захранването на исполинската сграда разчита на самоподдържаща се система от соларни панели и геотермални съоръжения.

 

Събраната дъждовна вода ще се рециклира в безкраен цикъл, като ще бъде превръщана в пара за генераторите и ще се използва за напояване на вертикалния парник.

Специалисти посочват, че ако всичко това изглежда твърде амбициозно, то подобни предложения са по-скоро концептуални. Но не пречи да се мечтае...

 

 

#Сахара #пустиня #град

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"