Бакшишите в Румъния вече са законни

Бакшишите в Румъния вече са законни
снимка: Flickr.com
A A+ A++ A
Бакшишите в Румъния са вече законни. Това стана факт, след като правителството на страната прие закон, с който те ще бъдат отчитани с отделен фискален бон, съобщи Медиафакс.

Така под бакшиш ще се разбира парична сума, предложена доброволно от клиента в допълнение към стойността на доставените стоки или извършените услуги от икономическите оператори, както и рестото, върнато от продавача и невзето от клиента.

Забранено е на фирмите да обвързват под каквато и да е форма доставянето на стоки или извършването на услуги с оставянето на бакшиш.

Допълнително инкасираните суми, регистрирани данъчно и счетоводно, ще бъдат отчитани с отделна касова бележка. Фирмите ще определят с вътрешен регламент дали приходите от бакшиши ще остават на разположение на дружеството или ще се разпределят на служителите. Ако не се разпределя на служителите, бакшишът ще бъдат облаган като печалба на икономическия оператор - съответно с данък от 16% или в случая на микропредприятията - с 3%, като ще бъде изключен от сферата на ДДС.

Ако бъде разпределян на служителите, ще се облага като доход на служителите от други източници с данък от 16%. Допълнителните доходи няма да бъдат включени в облагаемата основа на социалните и здравните осигуровки.

Според правителството след облагането на бакшиша ще се съберат в държавния бюджет 154 милиона леи тази година, 300 милиона леи следващата година, 319 милиона леи през 2017 г. и 338 милиона леи през 2018 г.

#Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"