Добрев: В Русия не стана дума за неустойки по АЕЦ „Белене“

Добрев: В Русия не стана дума за неустойки по АЕЦ „Белене“
Не бяха лесни преговорите в Москва, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало, заяви Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Удължаването на експлоатацията на 5-и и 6-и блок и изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ са приоритетите за българската енергетика след отказа от проекта АЕЦ „Белене“, обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

По време на разговорите в Москва в края на миналата седмица, последвали отказа на България, не е ставало дума България да изплаща компенсации на руската компания „Атомстройекспорт“, категоричен бе Делян Добрев пред БНТ.

„На разговорите с вицепремиера на Русия Игор Сечин не стана въобще въпрос за неустойки“, обясни министърът.

След като премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин се разбрали „по партньорски“ да не се стига до „съдилища и неустойки“, Делян Добрев и Игор Сечин трябвало само „уточнят детайлите по излизане от проекта АЕЦ „Белене“.

България е страна по две арбитражни дела – по едното съди руската „Атомстройекспорт“, а по другото компанията съди българската НЕК.

Русия и България трябва да постигнат споразумение по двете дела. Министър Делян Добрев информира, че в четвъртък екип от НЕК заминава в Русия, за да може още в началото на април да е ясна „сметката ни“ по отказа от втората АЕЦ.

„Не бяха лесни преговорите в Москва, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало“, заяви той.

По думите му „всичко е минало в положителен тон и крайният резултат е много добър за българската страна“.

От „Росатом“ са потвърдили, че има техническа възможност реакторът от „Белене“ да бъде монтиран като 7-и на площадка в АЕЦ „Козлодуй“.

„Ще отнеме малко повече време, докато стане готов реакторът в сравнение с проекта АЕЦ „Белене“, но при един 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ може всичко да започне и да свърши по един добър начин с финансиране, с проект“, обясни Делян Добрев.

„Има възможност и за 8-м блок, защото на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ има три възможни площадки за реактори. Ние в момента извеждаме от експлоатация от 1-ви до 4-ти блок. Трябва да се концентрираме сега върху 7-и блок, придвижване на процедурите за площадка, ОВОС и т.н. 5-и и 6-и блок не бяха обсъждани в Русия, нямаше смисъл да се обсъжда това сега, но „Атомстройекспорт“ имат интерес от удължаване на срока на експлоатация“, категоричен е още Делян Добрев.

Той определи като необосновани опасенията на опозицията, че България ще се превърне във вносител на ток.

„Опозицията цитира доклад на HSBC, който едва ли не казва това. Той не казва това. Той не казва, че в България електроенергията няма да бъде достатъчна. Централите като ТЕЦ-Варна, например, ще бъдат модернизирани. Няма никаква опасност ние през 2020 г. да имаме недостиг на електроенергия. Ние сме държавата в ЕС, която най-много пилее по най-безобразния начин електроенергията. Ние използваме електроенергия от 5 до 8 пъти повече от нормалното, което е за ЕС. Ако свалим разходите на домакинствата и бизнеса, това ще ни позволи да потребяваме повече, а и бизнесът ще стане по-конкурентоспособен“, подчерта министърът на икономиката.

Той обясни, че България не иска дългосрочни договори с „Газпром“, защото може да има алтернативи за доставките на природен газ – находището в Черно море, както и шистовия газ, когато „не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава ние трябва да го използваме наистина“.

#министър-председател на Русия #министър-председател на България #премиер #Владимир Путин #Бойко Борисов #електроенергия #ток #НЕК #„Атомстройекспорт“ #вицепремиер на Русия #Игор Сечин #АЕЦ „Козлодуй“ #министър на икономиката и енергетиката #Делян Добрев #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"