Саудитска Арабия наруши едва влязлото в сила споразумение за мир в Йемен

Саудитска Арабия наруши едва влязлото в сила споразумение за мир в Йемен
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Саудитска Арабия е възобновила въздушните удари в южен Йемен без да са изтекли и 24 часа от обявеното примирие, съобщава Си Ен Ен.

По-рано бе оповестено, че се слага край на атаките от операция "Решителна буря" и се слага начало на нова мисия под названието "Възраждането на надеждата". Пред нея са поставени две цели - възраждане на политическия процес и борба с тероризма.

От своя страна бунтовниците от хусите отрекоха да са постигнали примирие. В обръщение те посочиха, че Рияд е спрял операцията под натиск от САЩ, но без достигне на белязаните цели.

Президентът на Йемен Абд Рабо Мансур Хади обяви, че се връща в родината си.   

Въздушните удари са били подновени, след като бунтовници са атакували военна база на йеменското правителство. Нападенията са извършени в провинция, която граничи със Саудитска Арабия и във военен лагер на северозапад от столицата Сана. Стреляно е и с картечници по планински селища на йеменска територия. 

Саудитски самолети са поразили цели на бунтовниците хуси и в третия по големина град на Йемен Таиз, съобщи офицер от армията на Саудитска Арабия. Ударите са били насочени срещу военна база в града, която беше превзета от екстремистите.

Все още не е ясно дали новите удари означават окончателното прекъсване на примирието, или са били единичен случай.

 

 

#Саудитска Арабия #Йемен #примирие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"