ЕК обвини "Газпром" в злоупотреба с монополно положение

ЕК обвини "Газпром" в злоупотреба с монополно положение
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия обвини руския газов гигант "Газпром" в злоупотреба с господстващо положение на енергийния пазар в Централна и Източна Европа.

Според представител на ЕС "Газпром" използва необосновано високи цени на газа в България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Според Европейската комисия руският газов гигант злоупотребява с монополното си положение в тези осем държави.

„Газпром“ нарушава правилата за конкуренцията в ЕС, прилагайки стратегия за разделяне на газовите пазари в Централна и Източна Европа, като например, чрез намаляване на способността на потребителите да препродават газа зад граница. Това дава на „Газпром“ възможност да налага несправедливи цени в определени страни-членки", се казва в съобщението на Комисията. 

Освен това е възможно „Газпром“ да е злоупотребил с доминиращата си позиция на пазара, като е направил доставките на газ зависими от получаването на несвързани с тях ангажименти от търговците по отношение на газотранспортната инфраструктура.

Комисарят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че "всички компании, които оперират на европейския пазар – без значение дали са европейски или не, трябва да се съобразяват с нашите европейски правила".

По думите и разследването на ЕК по отношение на „Газпром“ не носи политически характер и няма да повлияе на тристранните преговори за газа с Русия и Украйна.

 Руската компания има 12 седмица да отговори на обвиненията на Брюксел.

#ЕК #обвини #"Газпром" #злоупотреба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »