Оцелялата Мария: Дано асансьорите спрат да падат като круши

Оцелялата Мария: Дано асансьорите спрат да падат като круши
A A+ A++ A

Дано асансьорите спрат да падат като круши няма повече пострадали така нелепо, моли се след поредица тежки операции Мария Ваклинова, която оцеля в злощастен асаньсьорен инцидент преди 9 месеца. Съседката й Цветелина, с която били този ден в асансьора-убиец, нямаше този късмет.

Днес започва делото срещу четирима асансьорни техници, върху които лежи отговорността за протритите въжета на съоръжението и за това, че аварийните спирачки не са задействали.

Разследването на инцидента в 9-етажния блок на бул. „Цариградско шосе” установи, че последният ремонт е бил извършен некачествено.

„Не съм се връщала на мястото. Много ми е мъчно за хората, близките на Цветелина, които всеки ден минават от там. Запознахме се с Цветелина в същия ден, когато падна асансьорът. Живеех там под наем”, разказа в студиото на „Здравей, Бълагрия” Мария Ваклинова.

Жената се надява да има справедливост по този случай. За деветте месеца от трагедията тя е претърпяла операции на гръбнака, крака, корема, стигнало се е и до изваждане на органи.

Минало време, докато се престраши да ползва отново асансьор, но вече се оглежда колко хора има вътре, какви табели са закачени вътре.

"Не мога да кажа, че изпитвам гняв, но не искам това да се случва на никого. От този процес очаквам справедливост. Всеки трябва да поеме отговорността си. Направиха се технически експертизи. Те са много ясни. Не искам да ги обсъждам. Това е работа на съда. Стана ясно, че на глава техник се падат толкова много асансьори, че те физически нямат възможност да правят проверки”, разсъждава Мария.

Асансьорът в сградата още не е ремонтиран и обитателите му катерят 9-те етажа пешком.

„След като падна този асансьор, следващите месеци загинаха още четирима души, а няколко бяха тежко ранени с опасност за живота. Положителното нещо е, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор работи по конкретни мерки и стандарти. Тези промени обаче, ние ще усетим след години”, разказа инж. Николай Маринков от Българска асансьорна асоциация.

Според него има над 2000 необезопасени асансьори.

„Отговорността е на всички нас. Собствениците на асансьори са длъжни да поддържат асансьорите си и да извършват необходимите ремонти по тях. Но много от хората се опитват да си спестят пари за техническа проверка. Техниците от своя страна, за да си запазят клиентите, правят компромиси и не правят ремонти, а проверяващите не проверяват много добре техниците”, коментира Маринков.

 

 

#асансьор #инцидент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"