Счетоводителят на "Аушвиц" Оскар Грьонинг призна "моралната си вина"

Счетоводителят на "Аушвиц" Оскар Грьонинг призна "моралната си вина"
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Оскар Грьонинг, 93-годишният член на SS, известен като Счетоводителя на "Аушвиц" призна, че е "морално виновен", за убийството на най-малко 300 000 евреи, съобщава Би Би Си.

В началото на делото си Оскар Грьонинг обяви, че е играл роля в убийствата в концентрационния лагер в Южна Полша. Той описва ролята си като "броене на пари, конфискувани от новопристигналите", и казва, че е станал свидетел на масови убийства, но отрича да е участвал лично в геноцида.

"Моля за прошка. Споделям моралната вина, но дали съм виновен според наказателното право вие ще решите", казва Грьонинг пред съдиите.

Съдебният процес на Оскар Грьонинг, който бил на 21 години и по негови думи "ентусиазиран нацист", когато го изпратили в Аушвиц през 1942 година, е значителен поради няколко причини. Може да се окаже един от последните големи съдебни процеси свързани с Холокоста, защото много малко нацисти, заподозрени в извършването на престъпления по време на Втората световна война, са все още живи.

Случаят е необичаен, защото Грьонинг, за разлика от много други мъже и жени, които са работили в концентрационни лагери, говори открито в интервюта за времето прекарано там, с цел да се противодейства на отричането на Холокоста. Той е разкрил ужасните престъпления, на които е станал свидетел, определяйки себе си като "малък винт в колелото" и също така заяви, че никога не е убивал никой и затова вижда себе си като невинен.

Работата на Грьонинг в Аушвиц се състояла в това да събира вещите на изпратените там хора, които минавали през процес на подбор и след това били изпращани в газови камери.

Той отговарял за проверката на багажа, събиране на банкноти, преброяването им и изпращането им до офиси в Берлин, където събраните средства спомагали финансирането на нацистката военна индустрия.

Адвокатът на Грьонинг Ханс Холтерман заяви, че действията на клиента му не го правят съучастник в убийство и, доскоро, германската правна система се съгласяваше с него. Ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на между 3 и 15 години затвор.

#Аушвиц #счетоводител #вина #дело #евреи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници