Британската кралица Елизабет II има рожден ден

Британската кралица Елизабет II има рожден ден
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Британската кралица Елизабет II има рожден ден. Тя става на 89 години. Кралската особа е избрала да прекара празника си с най-близките членове на семейство си.

Рожденият ден ще бъде отбелязан на частна церемония в замъка в Уиндзор в околностите на Лондон. Кралицата беше в замъка през целия март, без да има някакви служебни задължения. Замъкът, намиращ се край Темза, е бил официална резиденция на британските монарси до изграждането на Бъкингамския дворец в Лондон.

Кралицата, чието кръщелно име е Елизабет Александра Мери, е родена на 21 април 1926 г., но нейният официален рожден ден се отбелязва на 12 юни.

Честването на два рождени дни на британските монарси има дълга традиция и датира отдавна. Това се спазва, тъй като някои монарси са родени зимата, когато времето не позволява рождения ден да бъде отбелязан с почести. Във Великобритания традиционно първата събота през юни се отбелязва като празник, когато се извършва преглед на кралската гвардия и на кралската кавалерия.

Кралицата Елизабет Втора се възкачи на престола на 25-годишна възраст на 6 февруари 1952 година след кончината на баща й крал Джордж Шести. Нейната официална коронация се състоя на 2 юни 1953 година, а нейният диамантен юбилей беше честван тържествено из цялата страна през 2012 година.

През декември 2007 Нейно Величество стана най-дълго живелият британски монарх и надмина по дълголетие кралица Виктория, която се спомина на 81 години.

#Елизабет II #кралица #рожден ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници