Двойно по-скъпите яйца поевтиняха до 29 ст.

Двойно по-скъпите яйца поевтиняха до 29 ст.
През последните две седмици обаче цената на яйцата пада и вече се търгуват за 0,29 лева за брой.
A A+ A++ A

Цената на яйцата през март тази година е била двойно по-висока в сравнение със същия месец на миналата година, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Рязкото поскъпване на яйцата започна от средата на февруари, като през първата седмица на март те достигнаха рекордни за последните години стойности - от 0,33 лв. за брой срещу 0,16 лв. по същото време миналата година.

Според данните поскъпването на яйцата само от средата на февруари до средата на март е било 50%. През последните две седмици обаче цената на яйцата пада и вече се търгуват за 0,29 лева за брой.

Само пред дни от Асоциацията на птицевъдите в България увериха, че за великденските празници в България ще се продават най-евтините яйца в Европейския съюз, припомня „Дневник“.

Те прогнозираха, че по цена на производител яйце от клас „L“ ще бъде с цена между 20 и 25 стотинки и обясниха, че това станало възможно, понеже като „национално отговорен бранш“ птицевъдите се били отказали от по-доходоносните пазари извън България, за да задоволят вътрешния.

От друга, земеделският министър Мирослав Найденов ги уверил, че има възможност предвидената за пръв път тази година субсидия от 25 млн. лв. за сектора от националния бюджет да бъде увеличена с около 5 до 7 млн. лв.

Поскъпване спрямо предходния месец с около 2–3 процента е регистрирано при брашното, олиото и фасула. Без промяна остават цените на ориза и лещата. Цените на млечните произведения се доближават до нивата от предходния месец.

Поскъпване на месечна база с около 2– 3 на сто има при свинското и пилешкото месо, малотрайните колбаси и каймата, а при цената на рибата и на трайния салам има лек спад с около 1–3 на сто.

В началото на пролетта се наблюдава понижение на цените на повечето зеленчуци и плодове. Спад на месечна база е отчетен при цените на оранжерийните краставици и домати (6–11%) и при цената на чесъна, зелената салата и зелето (3–6%).

Леко поскъпване на месечна база се наблюдава при картофите – 2,3%. Поскъпване спрямо предходния месец се наблюдава при лимоните, а ябълките, портокалите и мандарините са поевтинели, докато цените на бананите не са се променили.

Цените на повечето зеленчуци тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите, зрелия чесън и зелето е около 50%.

#яйца #зеленчуци #ябълки #зеле #цени #Държавна комисия по стоковите борси и тържищата #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"