Български ученици спечелиха голямата награда на НАСА

Български ученици спечелиха голямата награда на НАСА
Снимка:"24 часа"
A A+ A++ A

Български ученици спечелиха златни медали на конкурс на НАСА. На 11-ти и 12-ти април се проведе най-големият хакатон в света – NASA Space Apps Challenge (конкурс на НАСА), в който взеха участие над 130 града от целия свят.

България участва с няколко проекта, като два от тях бяха създадени и представени от учениците от Професионална гимназия по електротехника и автоматика – София с директор инж.Красимир Николов. В разработването на проектите участваха учениците Александър Алексиев, Божидар Иванов, Александър Матаров и Даниел Георгиев с ръководители инж. Румяна Славчева и инж. Огнян Дириманов.

Първият проект, който беше награден със златен медал е Пътешественик във Вселената, който участва в категория „ Outer Space” – Happy moments from space.Той представлява уникален за България образователен уеб сайт, предоставящ задълбочена информация за земята, космоса и космическите мисии. Дава възможност за следене прогнозата за слънчеви изригвания. Всеки потребител може да изпрати картичка на близки и приятели, използвайки огромният архив от невероятни снимки, направени от телескопите на НАСА.

Вторият проект, участвал в категория „Earth“ - “Clean Water mapping” е Система за картографиране и контрол на водните ресурси. Той е създаден с цел да предотврати огромните по брой и разрушения наводнения, случили се през последните години не само в България, но и по целия свят поради климатичните проблеми и насилствената промяна на екосистемата от човешкият фактор. Проектът цели оптимизиране на използваните количества вода, категоризация и контролиране на водните източници.

Системата разрешава на модулен принцип да се осъществи картографиране и паспортизация на водния ресурс и въвеждане на ясни икономически критерии за създаване на устойчива система при различни неблагоприятни атмосферни условия: засушаване , наводнения, замърсяване.

Миналата година български ученици също спечелиха голямата награда на НАСА в конкурс за космическа колония. Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев създадоха иновативния проект Green Space (вдъхновен от зелените идеи на Greenpeace).

#НАСА #български ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »