Близнашки: Всеки се опитва да яхне съдебната власт

Близнашки: Всеки се опитва да яхне съдебната власт
A A+ A++ A

Предложенията за конституционни промени са "сценарий, съшит с бели конци" за овладяване на съдебната система. това е оценката на бившия служебен премиер Георги Близнашки, който е професор по конституционно право.

Управляващите са се оплели като пилета в калчища, смята той.

Всеки се опитва да яхне съдебната власт, каза още експремиерът за предложенията на управляващите как съдебната система да стане по-ефективна.

Той посочи, че е "за" разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска камари, но намаляването на мандата му и премахването на тайното гласуване са антидемократични и са именно това, срещу което хиляди българи протестираха преди 2 години.

Професорът по конституционно право коментира, че авторите на съдебната реформа нямат опит. Той допълни, че преди дни се е видял с правосъдния министър Христо Иванов и му е казал всичко, което е имал да му казва. Двамата работиха заедно в служебния кабинет през миналата година.

Близнашки припомни, че само един Висш съдебен съвет е изкарал мандата си. По думите му разделението на властите предполага по-различна политическа култура, а промяната в конституцията би довела до резултат, ако има разбиране, че съдебната власт трябва да бъде оставена на спокойствие.

Експремиерът разкритикува и идеята за парламентарен контрол над главния прокурор. "Подобно на съдията, той трябва да се подчинява само на закона. Това е много стара теза, отречена на Запад – че прокурорът трябва да е ударната сила на изпълнителната власт", посочи Близнашки.

След случаи като този в Костинброд, когато главният прокурор, съзнателно или не, беше въвлечен в ситуация с тежки последици, трябва да се гарантира, че тримата големи в съдебната власт (главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС) няма да погазят законността, убеден е Георги Близнашки. Според него, вариант в тази посока е въвеждането на процедура за импийчмънт.


#служебен премиер #Георги Близнашки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »