Гилаури: Грузия, Турция и България – врата между Европа и Азия

Гилаури: Грузия, Турция и България – врата между Европа и Азия
България може да бъде врата за Азия към Европа, а Грузия – за Европа към Азия, подчерта грузинският министър-председател Ника Гилаури (вляво) след срещата с българския премиер Бойко Борисов (вдясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Интензивните тристранни отношения между Грузия, Турция и България ще превърнат трите държави в мост между Азия и Европа, заяви премиерът на Грузия Ника Гилаури след срещата с българския си колега Бойко Борисов.

„България може да бъде врата за Азия към Европа, а Грузия – за Европа към Азия“, подчерта грузинският министър-председател, цитиран от „Фокус“.

Той визира железопътната връзка между Грузия и Турция, която предстои да бъде завършена през 2013 година, както и електрическата връзка между двете държави, която пък ще бъде готова до края на 2012 г.

„Съответно от другата страна – връзките между Турция и България. Тези три страни могат да се превърнат в център, през който могат да преминават връзките от Европа към Азия и обратно“, обясни Ника Гилаури.

Премиерът на Грузия приветства българския министър-председател и му благодари за неговата визита. Той изрази увереност, че срещата между двамата ще даде нов стимул за икономически отношения, защото политическите вече са постигнали добро ниво.

„Грузия винаги е имала подкрепата от България и в най-тежки времена. Дипломатът на Европейския съюз в Грузия е бившият български премиер Филип Димитров“, подчерта от своя страна Бойко Борисов.

Той смята, че двете държави имат еднакви цели в лицето на ЕС и НАТО, но трябва да се възползват от своето геостратегическо положение, за да получават повече пари от това, че се намират в един от най-предизвикателните региони в света.

„Строим скоростен жп път, който много скоро ще стане готов. Пътят Европа – Азия, през Грузия за Азербайджан до Каспийско море, с тунел под Босфора, скоро ще стане готов“, каза премиерът Борисов.

По думите му българските магистрали „Марица“ и „Тракия“ осъществяват сухоземната връзка между Европа и Азия.

„Имаме терминали за жп транспорт; ако направим и за автомобилен транспорт – това ще допринесе за туризма“, каза премиерът Бойко Борисов.

#Бойко Борисов #премиер #премиер на България #министър-председател #Европа #Азия #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"